Nyomtatás

A tizedes meg a többiek

111 perc,
vígjáték fekete-fehér magyar

Stáb

rendező Keleti Márton
  forgatókönyvíró Dobozi Imre
  operatőr Pásztor István
     
  vágó Morell Mihály
  zene Sárközy István
     
  díszlettervező Duba László
  jelmeztervező Katona Piroska

Szereplők

Grisa Cs. Németh Lajos
  Gálfy Eduárd zászlós Darvas Iván
  Gáspár Imre Kozák László
  Albert Major Tamás
  német tiszt Márkus László
  Szijártó István Pálos György
  Molnár Ferenc tizedes Sinkovits Imre
  Fekete Károly Szabó Gyula
  Barkányi hadnagy Ungváry László

Szinopszis

A II. világháború utolsó heteiben Molnár tizedes a zászlóalj gránátokba rejtett zsoldjával a maga részéről befejezettnek nyilvánítja a háborút. Egy, a pikírt inasra, Albertra bízott kastélyban talál menedéket, ahol már több sorstársa bujkál. Itt átveszi a parancsnokságot és kiosztja a feladatokat mindenkinek, a különféle lehetőségeket számbavéve. Ha kell, honvédek és átveszik a nyilasok által elfogott Szíjjártó munkaszolgálatost,ha kell szovjet katonát mentenek meg. Életveszélyes kalandok, bámulatos helyzetek, hiába kerülik a németeket és a szovjeteket is. Egy nyilas csapat végül leleplezi őket. Felveszik a harcot a nyilasokkal, de menekülés közben szovjet hadifogságba kerülnek. A táborban partizán csapatot szerveznek, de Molnár tizedes inkább hazafelé veszi az irányt. Persze végül ő is visszafordul és a többiek után indul.

A film egyike a legsikeresebb magyar vígjátékoknak. A tizedes és társai a II. világháborúban egy olyan helyen próbálják meg túlélni a vészterhes időket, ahol az oroszok már a spájzban vannak, míg a németek az ebédlőben ütnek tanyát. Molnár tizedes, az ügyeskedő kisember, Albert a hibátlan modorú inas és a többi katonaszökevény Grisával, a megmentett orosz katonával együtt túljárnak mindenkinek az eszén, hogy végül partizánként folytassák pályafutásukat.

Linkek

IMDb
Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!


a cikket az alábbi linken találod:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |