sex hikaye

Csontváry

112 perc,
dráma színes magyar

Stáb

rendező Huszárik Zoltán
  forgatókönyvíró Császár István , Dobai Péter
  operatőr Jankura Péter
     
  vágó Kármentő Éva
  zene Kocsár Miklós
     
     

Szereplők

I. Ferenc József császár Balázs Samu
  nővér Bánfalvy Ágnes
  anya Dajka Margit
  feleség Drahota Andrea
  bolond Holl István
     
további szereplők további szereplők

Szinopszis

A patikus egyszer égi sugallatot kapott: festővé kell lennie. Odahagyott csapot-papot, külföldre utazott, hogy a nagy motívumot megtalálja, megfesse. A kortársak őrültnek tartották, de Csontváry Kosztka Tivadar korszakos jelentőségű műveket festett... Miközben életútjának filmes forgatása zajlik, az őt megformáló színész magánéletében is megjárja a poklok útjait. A feleség és az anya szemrehányásai, az őrültekháza betegeinek ijesztő-vonzó világa teszi a filmen kívül is drámaivá a színész napjait.

Huszárik Zoltán egész - sajnálatosan rövid - filmalkotói pályafutása során a nagy témákat kereste. Így jutott el előbb Krúdy Szindbádjához, majd egy másik huszadik századi példaértékű magyar géniusz életéhez. Köztudott, hogy eredetileg Latinovits Zoltánnal akarta játszatni a címszerepet, csak a színész váratlan tragikus halála akadályozta meg ebben. Így csak az elkészült művét ajánlhatta emlékének. A mű ősbemutatója a pécsi játékfilmszemlén volt l98o-ban. A különleges élmény eléggé megosztotta nézőket. Voltak, akik lelkesen fogadták, és a Szindbáddal egyenértékűnek gondolták Huszárik új alkotását, ám szép számmal akadtak olyan hivatásos nézői, kritikusai, akik ellenérzéseiknek adtak hangot. Abban az időben meglehetősen rossz volt a filmművészek és a kritikusok viszonya. Jó néhány olyan cikk is megjelent, amely sértette a rendező érzékenységét. Azóta eltelt két évtized. A Csontváry-film a sokszori újra- vetítések során méltó helyére került a magyar filmművészet történetében.

Értékelés
 
0 szavazat
kép
Nincs kép
Videó
Nincs videó

Linkek

IMDb
Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

nka emblema 2012