Print

Sobri - Betyárfilm

100 MINUTES,
COLOR Hungarian

CAST

director Emil Novák
  producer Gábor Kálomista

ACTORS

Ádám Rajhona
  Andrea Fullajtár
  Sobri Jóska Attila Szarvas
  Répa Mari Beáta Bíró
  Etelka Enikő Börcsök
  Etelka nagyapja Ferenc Zenthe
  Frigyes Hollósi
  Milfait Károly Eperjes
  Mari néni Mari Törőcsik
  Répa Rozi Nikolett Bíró
  Liliom Peti Péter Horkay
  Tibor Bicskey
  Antónia Vera Baranyai
  Zoltán Mucsi

SYNOPSIS

Sobri Jóska, vagy mint a dunántúli nép többnyire nevezte, Zsubri, a magyar betyár-romantika egyik híres alakja, legendás bakonyi betyár volt az 1830-as években. Az életéről készült regény 1843-ban jelent meg német nyelven, írója Kesselstadt Antónia.

A film a valóságos (történelmileg hiteles) Sobri történetet ötvözi a legendákkal. A történet két fő szálon fut: egyrészt Sobri bandájának kalandjait követi, másrészt Sobri Jóska és Répa Rozi szerelmének történetét meséli el. A film kerettörténete napjainkra nyúlik vissza: Kesselsadt Antónia halála után a fia - hátrahagyott iratait rendszerezve - egy köteg levélre bukkan, melyeket a regény egyik (addig kitaláltnak hitt) főszereplője, Répa Mária írt. A fiú elhatározza, hogy felkutatja Mari nénit, mert szeretné kideríteni, a könyvben mennyi volt az igazság, mennyit a képzelet szüleménye. Mari nénire hosszú kutatás után sikerül rábukkannia, és a néni rááll, hogy elmondja Sobri Jóska történetét, úgy, ahogyan ő ismeri.

A forgatókönyv Sobri alakja körül a nép ajkán született, mondaszerűen terjedő történeteken, meséken, népdalokon, és ezek zsurnalisztikai illetve irodalmi feldolgozásain alapszik.

LINKS

Port.hu
NOTE


printed from the following address:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |