sex hikaye

A Rózsa énekei

játékfilm 98 perc, 35 mm
dráma színes magyar-olasz

Stáb

rendező Szilágyi Andor
  forgatókönyvíró Szilágyi Andor
  operatőr Ragályi Elemér
     
  vágó Losonci Teréz
  zene Benkő László
     
     
további stábtagok további stábtagok

Szereplők

Lili Bánsági Ildikó
  Irén Börcsök Enikő
  nagyapa Djoko Rosić
  Halász Géza Franco Castellano
  Waltz Gera Zoltán
     
további szereplők további szereplők
  Gyártó Grantfilm
     
  bemutató 2003. március 20.
     

Szinopszis

1944 ősze. Sárgacsillag, gettósítás, nyilasterror. A magyar főváros zsidó lakossága tehetetlen beletörődéssel várja sorsa tragikus beteljesülését. Az utcákon tapasztalható szörnyűségek ellenére azonban a város egyik villájának kertje fölött - ha csak rövid időre is - kiderül az ég. Ez a néhány perc friss erőt jelent az itt bujkálók szívének, és az elgyötört lelkekben napról napra ismét tovább élteti a reményt. A titokzatos erő egy csodálatos ének: minden este felcsendül a villa toronyszobájában. Halász Géza, a villa vendége szerint egyetlen zsidónak sincs oka félelemre, amíg a hang tulajdonosa, a maga is zsidó Rózsa Imre, a világhírű operaénekes Budapesten marad, és amerikai, brit, svájci, svéd, vatikáni kapcsolatai ellenére sem menekül el az országból. Halász minden este hétkor, ételhordóval a kezében meglátogatja az énekest, együtt vacsorázik vele. És rendre felcsendül a csodás ének.
Nem gondolkoztat el senkit, hogy a különc énekes soha sem keresi a kapcsolatot a házban menedéket találó hitsorsosaival. Egyedül a tizennégy éves Tomi, Halászék fia hallgatja gyanakvással vegyes kíváncsisággal az esti éneket, és próbálja kilesni a toronyszoba titkát. A kiskamasz kitartó és elszánt nyomozással megfejti az opera-énekes különös rejtélyét. Közben a vészterhes napok pergő eseményei igazi felnőtt férfivá érlelik a fiút, számára szinte észrevétlenül.
A történet alapjául egy budapesti családdal megtörtént események szolgáltak.

Cselekmény címkék

háború, opera, zsidó
Értékelés
 
0 szavazat

díjak

2003 Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál : Zsűri különdíj
2003 Magyar Filmszemle: Legjobb forgatókönyv díja
2004 Houston WorldFest: Platina Remi-díj
2005 Prága "Kilenc Kapu" Filmfesztivál: Arany Menora

Linkek

IMDb
Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Rendező Vécsei Márton
Szereplők Tenki Réka (Adél)
Uglár Csaba (Richárd)
Haumann Máté (Trisztán)
Darabont Mikold (Jelena)
Elek Ferenc (ügyvéd)

nka emblema 2012