sex hikaye

A birodalom iskolája

dokumentumfilm video
történelmi fekete-fehér magyar

Stáb

rendező Papp Gábor Zsigmond
  operatőr Dobóczi Balázs
  vágó Breitner Tamás
     
  zene Darvas Ferenc
     
további stábtagok további stábtagok

Szereplők

Atkáry Arisztid
  Beate Fütterer
  Ernst Kleinschmidt
  Fehérvári Mária
  Horváth Klári
     
további szereplők további szereplők
  Gyártó Bologna Film
     
     

Szinopszis

A Német Birodalmi Iskolát 1908-ban alapították Budapesten dolgozó német, osztrák és cseh diplomaták és kereskedők gyerekei részére. A tizenkét osztályos, koedukált iskola előbb a Kálmán utcában, majd a Damjanich utcában működött. Az első világháború után, a monarchia felbomlását követően magyar gyerekek is beiratkozhattak. Ekkor kerültek az iskolába a pesti zsidó nagypolgárság gyerekei.

A Birodalmi Iskolában az oktatás nagyon magas színvonalon, német nyelven folyt, de emellett a diákok tanultak magyart, angolt, franciát és latint is. A tanárok egy része még a weimari Németország demokratikus szellemiségét hozta magával, más része, a 30-as években épp a hitlerizmus elől menekülve kérte külföldi iskolába helyezését. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a hitleri Németország távoli végvárában liberális, anti-náci szellem uralkodott.

A magyarországi zsidótörvények után a zsidó vallásúaknak el kellett hagyniuk az iskolát, de a kikeresztelkedettek bent maradhattak. 1943-tól, a "totális háború" kezdetétől a fiatal tanárokat és az érettségiző német fiúkat behívták a német hadseregbe. 1944-ben, a nyilasok hatalomra jutása után a zsidó származású diákokat a Német Birodalmi Iskola a pincében bújtatta.

Cselekmény címkék

iskola, német, zsidó
Értékelés
 
0 szavazat
kép
Nincs kép

Kapcsolodó cikkek
videók
Nincs videó

díjak

2004 Magyar Filmszemle: Fődíj
2004 Magyar Filmszemle: Legjobb operatőr

Linkek

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Rendező Vécsei Márton
Szereplők Tenki Réka (Adél)
Uglár Csaba (Richárd)
Haumann Máté (Trisztán)
Darabont Mikold (Jelena)
Elek Ferenc (ügyvéd)

nka emblema 2012