sex hikaye

Népesség Istentől, népesség embertől

dokumentumfilm 54 perc, video
ismeretterjesztő film színes magyar

Stáb

rendező Xantus Gábor
  operatőr Xantus Gábor
  vágó Tárkányi János
     
  zene Xantus Áron
     
további stábtagok további stábtagok
  Gyártó Cinema-Film Kft.
     
     

Szinopszis

Dokumentumfilm az erdélyi magyarság demográfiai sorskérdéseiről. A legutóbbi romániai népszámlálási adatok riasztó statisztikája szerint az elmúlt tíz esztendőben az ottani magyarság lélekszáma 200 ezerrel csökkent.
A film alkotói több tájegységre kiterjedő demográfiai-szociográfiai kérdéseket vizsgáltak a népességfogyás perspektívájából. Tömbben, szórványban és - ez egy új kategória - a kihalás utolsó óráiban élő közösségeket kerestek fel. A székelyföldi tömbmagyarság esetében a népességcsökkenés statiszti-kailag mutatkozik. Az egykori "tömbterületeken", a mai szórványokban, egy egész faluközösségben egy, a filmben még megszólaló, utolsó magyar öregember jelenti a vidékre váró, közeli, drámai perspektívát. A szomszéd völgyben, Némában pedig már a harangot is elvitték - ott már nem keresztelnek és nem is temetnek. Nincs kit.

Cselekmény címkék

demográfia, erdély
Értékelés
 
0 szavazat
kép
Nincs kép
videók
Nincs videó

díjak

2005 Magyar Filmszemle: Legjobb operatőr

Linkek

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

nka emblema 2012