Nyomtatás

Népesség Istentől, népesség embertől

dokumentumfilm 54 perc, video
ismeretterjesztő film színes magyar

Stáb

rendező Xantus Gábor
  operatőr Xantus Gábor
  vágó Tárkányi János
     
  zene Xantus Áron
  szerkesztő Vetési László
     
  Gyártó Cinema-Film Kft.
     
     

Szinopszis

Dokumentumfilm az erdélyi magyarság demográfiai sorskérdéseiről. A legutóbbi romániai népszámlálási adatok riasztó statisztikája szerint az elmúlt tíz esztendőben az ottani magyarság lélekszáma 200 ezerrel csökkent.
A film alkotói több tájegységre kiterjedő demográfiai-szociográfiai kérdéseket vizsgáltak a népességfogyás perspektívájából. Tömbben, szórványban és - ez egy új kategória - a kihalás utolsó óráiban élő közösségeket kerestek fel. A székelyföldi tömbmagyarság esetében a népességcsökkenés statiszti-kailag mutatkozik. Az egykori "tömbterületeken", a mai szórványokban, egy egész faluközösségben egy, a filmben még megszólaló, utolsó magyar öregember jelenti a vidékre váró, közeli, drámai perspektívát. A szomszéd völgyben, Némában pedig már a harangot is elvitték - ott már nem keresztelnek és nem is temetnek. Nincs kit.

Cselekmény címkék

demográfia, erdély

díjak

2005 Magyar Filmszemle: Legjobb operatőr

Linkek

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!


a cikket az alábbi linken találod:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |