sex hikaye

A menekülő egyetem

dokumentumfilm 52 perc, video
történelmi fekete-fehér magyar

Stáb

rendező Papp Gábor Zsigmond
  operatőr Tóth Zsolt
  vágó Breitner Tamás
     
  zene Darvas Ferenc
     
további stábtagok további stábtagok

Szereplők

Adamis Géza
  Bartha Tibor
  Dénesi Ödön
  Dragonits Tamás
  Hanusz András
     
  Gyártó Bologna Film
     
     

Szinopszis

1944 decemberében a magyarországi német parancsnokság úgy döntött, hogy még mielőtt az orosz csapatok teljesen körülzárnák Budapestet, a Műegyetem teljes személyi állományát, a hallgatókat, tanársegédeket, professzorokat ( az utóbbi kettőt családostul ) kitelepítik Németországba, hogy a háború után legyen, akik újjáépítik a lerombolt magyar és német városokat. 44 Karácsonyán a társaság egyik felét - a gépész- és vegyészmérnököket helyszűke miatt továbbirányították Drezdába, az építész- és építőmérnökök pedig maradtak Breslauban, a mai Wroclawban.

Egyik nap a breslaui rádió bemondta, hogy a szovjetek elérték a város határát, de semmi vész, itt van rengeteg magyar egyetemista, ők fogják majd Breslaut megvédeni. Erre óriási pánik tört ki a magyarok körében, akik éjszaka egyszerűen elszöktek a városból, és gyalog elindultak Halle irányába. Mínusz 20 fok volt, egyik oldalról a szovjetek lőtték őket, másik oldalról a németek, és ők gyalog egy hétig mentek a hóban, a rajztábláikon, mint egy szánon húzva maguk után a csomagjaikat. 1945. február 3-án értek Halléba, ahol két hónapig voltak. A város lebombázása után a társaság két csoportra oszlott: az egyik úgy gondolta, visszamegy Magyarországra - ahol, bár szovjet megszállás volt, de a harcok legalább már véget értek -, a másik csoport viszont úgy döntött, hogy a kis, rokonszenves, demokratikus Dánia felé veszi az irányt...

Cselekmény címkék

háború, mérnök
Értékelés
 
0 szavazat
kép
Nincs kép

Kapcsolodó cikkek
videók
Nincs videó

Linkek

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

nka emblema 2012