sex hikaye

Rév Lívia zongorista

dokumentumfilm 59 perc, video
portréfilm színes magyar

Stáb

rendező Pálos György , Mácsai János
  operatőr Pálos György , Mácsai János
  vágó Pálos György
     
     
további stábtagok további stábtagok

Szereplők

Rév Lívia
     
  Gyártó Pyramus És Társa , Közgáz Vizuális Brigád
     
     

Szinopszis

Rév Lívia a világ legjelentősebb zongoraművészei közé tartozik. 1916-ban született, tehát annak a legendás, világhírűvé vált nemzedéknek a tagja, amelyet Fischer Annie neve fémjelez (mindössze két évvel fiatalabb Fischer Annie-nál, akinek egyébként tanulótársa és barátja is volt.)

Csodagyerekként indult, 9 évesen koncertezett, és már gyerekkorában fontos díjakat nyert. díjakat nyert. 12 évesen zenekari estet adott, később Weiner Leó és Székely Arnold tanította a Zeneakadémián, azután Lipcsében, és Bécsben is tanult. 1938-ban diplomázott a Zeneakadémián, Bartók, Kodály, Dohnányi jelenlétében.

1946-ban távozott az országból. Párizsba ment, ahol a világkarrier várta, itthon pedig természetesen az elfelejtés. Adrian Boult, Cluytens, Horenstein, Jochum, Krips, Kubelik, Isserstedt, Silvestri, tehát a világ leghíresebb karmesteri voltak a meghívói. Magyarországon mindössze egyszer adott hangversenyt, az 1960-as évek elején, de ezt ő maga sikertelennek ítélte és nem játszott többször itthon nyilvánosan. Összességében nagyon kevesen tudtak róla. Négy évtized után az első koncertjét 2003. novemberében adta Magyarországon 87 esztendősen, s ennek elementáris hatása, rendkívüli sikere volt. Rév Lívia újrafelfedezése azóta is tart. A film 90. születésnapjára készült.

Cselekmény címkék

párizs, zongora
Értékelés
 
0 szavazat
kép
Nincs kép

Kapcsolodó cikkek
videók
Nincs videó

Linkek

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Rendező Vécsei Márton
Szereplők Tenki Réka (Adél)
Uglár Csaba (Richárd)
Haumann Máté (Trisztán)
Darabont Mikold (Jelena)
Elek Ferenc (ügyvéd)

nka emblema 2012