Nyomtatás

Hazatérés - Egy szabadságharcos története

dokumentumfilm 88 perc, video
színes magyar-amerikai

Stáb

rendező Pigniczky Réka
  forgatókönyvíró Pigniczky Réka
  operatőr Kiss Gergő
     
  vágó Hargittai László
  zene Horváth Gáspár (Jumurjack)
     
  narrátor Pigniczky Réka
  dramaturg Pierre-Olivier Francois
  hangmérnök Major Csaba

Szereplők

Donkó Mária
  Eörsi László
  Lengyel Mária
  Vörös Katalin
  Gyártó Pige Bt
     
     

Szinopszis

A Hazatérés című dokumentumesszé egy múltbeli történet szálait bogozza ki. Bemutatja azt az utat, amelyet egy amerikai-magyar testvérpár tesz meg, hogy fényt derítsen az eseményekre, amelyek az '56-os forradalom alatt és után megváltoztatták édesapjuk életét. A történet úgy indul, hogy a két testvér Magyarországra szállítja édesapja hamvait, akinek utolsó kérése volt, hogy szülőföldjén temessék el, ahova 1956-os menekülése után sosem tért vissza. Ez az utazás azonban váratlan irányt vesz, amikor a lányok rájönnek, hogy nincsenek tisztában azzal pontosan mit tett édesapjuk a forradalom alatt. Az ő 56-os története valahol a legenda és az anekdóta között lebeg - nincs leírva sehol. Talán nem is történt meg.

50 évvel a forradalom után - amelyben több 200,000 ember hagyta el az országot - a Hazatérés végigkíséri Pigniczky László lányainak hol megrázóan, hol humorosan alakuló útját, amint személyesen próbálják feltárni a szabadságharc eseményeit. A két testvér, csupán elhunyt édesapjuk homályos anekdótáira támaszkodva és saját kíváncsiságuk által hajtva, megpróbálja részletekből és foszlányokból összerakni édesapjuk szerepét abban a valószínűtlen harcban, amit Magyarország két héten át sikeresen folytatott a szovjet hatalom ellen.

Pigniczky László története számos váratlan fordulatot vesz. A kutatás végére "hazatérésének" története a két lány személyes útjává is válik, hogy megértsék apjukat és azokat az eseményeket, amelyek alapvetően megváltoztatták életét és így az övéket is.

Cselekmény címkék

1956, testvér

díjak

2007 Magyar Filmszemle: Schiffer Pál-díj

Linkek

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!


a cikket az alábbi linken találod:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |