sex hikaye

Ködbe vesző emlékezet

dokumentumfilm 48 perc, video
ismeretterjesztő film fekete-fehér magyar

Stáb

rendező Elek Ottó
  operatőr Mertz Lóránd
  vágó Markovics Zoltán
     
     
további stábtagok további stábtagok
  Gyártó Centrál Filmstúdió Kft.
     
     

Szinopszis

Dr. Alois Alzheimer száz évvel ezelőtt, 1906-ban írta le először a róla elnevezett betegséget. Megdöbbentő számadatok kerültek nyilvánosságra a közelmúltban. A nem is olyan távoli jövőben demencia-járványra számíthatunk. A betegek becsült száma 2001-ben 24 millió volt, 2020-ra 43 millió, 2040-re 81 milló betegre számítanak a szakemberek.

A rövidtávú memóriazavar az Alzheimer kór legáltalánosabb tünete, de egyéb tünetei közé a mindennapi tevékenységek ellátásának nehézségei, a nyelvi kifejezőkészség zavarai, az időbeli és térbeli tájékozódási zavarok, a hibás és csökkent ítélőképesség, illetve a hangulati és viselkedésbeli változások sorolhatók. Végül a beteg képtelen már önmaga ellátására is és a hétköznapi élet minden területén segítségre szorul. A betegség a tudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan. Az Alzheimer-kór nem válogat és nincsenek társadalmi, gazdasági, etnikai vagy földrajzi határai, így bárki, "áldozata" lehet a gyógyíthatatlan kórnak.

A lista hosszú, csak néhány "áldozat" az ismertebb személyek közül: Kant, Jonathan Swift, Robert Graves, Somerset Maugham, Stendhal, Maurice Ravel, Frank Sinatra, Helmut Zacharias, Thomas Dorsey, Perry Como, Charlton Heston, Charles Bronson, James Doohan, Rita Hayworth, Geraldine Fitzgerald, William Hanna, Sugar Ray Robinson, Winston Churchill, Henry Ford, Cyrus Vance, Ronald Reagan.

Cselekmény címkék

alzheimer, betegség, memória
Értékelés
 
0 szavazat
kép
Nincs kép
videók
Nincs videó

Linkek

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

nka emblema 2012