sex hikaye

Hackni

dokumentumfilm 53 perc, video
ismeretterjesztő film színes magyar

Stáb

rendező Kresalek Dávid
  forgatókönyvíró Kresalek Dávid
  operatőr Vass Gergely , Blaumann Edit , Gondár András
     
  vágó Kresalek Dávid , Zsebényi Zoltán
     
további stábtagok további stábtagok

Szereplők

Dezső András
  Fodor Tamás
  Gazsó Ferenc
  Karetka Bernát
  Léderer Pál
     
további szereplők további szereplők
  Gyártó Muster Tzapko Bt.
     
     

Szinopszis

A film témája a médiahack jelenség, illetve pillanatkép a mai sajtóviszonyokról Magyarországon.

"Mindig is érdekelt minden olyan jelenség, ami a civilek véleménynyilvánításáról, a társadalmi folyamatok befolyásolásáról vagy akár a megszokottól eltérő kommunikációs csatornák használatáról szól. Néhány korábbi filmemet, így a graffitis szubkultúrát bemutató End 2 end-et, illetve a Vida Tóniról és falurádiójáról készített Kis sugárzás-t is, többek közt ez a gondolat inspirálta. A médiahack is ezért kezdett érdekelni, ráadásul baráti beszélgetések során, visszatérő téma lett, hogy miért csak csekély mértékben működik a sajtó társadalmi kontrolláló funkciója, illetve, hogy milyen dömpingje van a médiát elárasztó és tematizáló baromságoknak. Úgy gondoltam, érdemes lenne erről filmet készíteni. Az Magyar Mozgókép Közalapítvány 2006-os dokumentumfilm pályázatán sikerült támogatást nyerni, a film elkészítéséhez.

A forgatókönyv írásakor egyértelműnek tűnt, hogy egy, a médiahacket bemutató film nem működik, ha csak beszélünk a jelenségről, dokumentálni kell egy valós hacket. Korábbról ismertem Dezső Andrást, akiről tudtam, hogy mint az urbanlegends.hu szerzője, foglalkozik a témával. Eredetileg szakértőként szerettem volna megkeresni, amikor azonban kiderült, hogy ő számos korábbi sikeres hack kiötlője, arra kértem, hogy készítsen a film számára is egy hoax-ot. András, és két barátja végül, létrehozta a kongói madzsarik történetét, mely a vártnál jóval nagyobbat durrant, és gyakorlatilag a magyar média nagy része bedőlt a sztorinak.

A filmmel nem célunk lejáratni konkrét médiumokat, és nem állítjuk azt sem, hogy a teljes magyar sajtó rosszul végezné a munkáját. Célunk a médiahack, mint jelenség, illetve a média működési mechanizmusainak bemutatása. Ezen kívül szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy tudatosabb médiafogyasztóként viselkedjünk, és ne higgyünk el feltételek nélkül mindent, ami a sajtóban megjelenik." (Kresalek Dávid, rendező)

Cselekmény címkék

hoax, média
Értékelés
 
0 szavazat
kép
filmhu/2008_01/hackni_szeleskep_sz.jpg

Kapcsolodó cikkek
videók
Nincs videó

Linkek

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

nka emblema 2012