Nyomtatás

Hackni

dokumentumfilm 53 perc, video
ismeretterjesztő film színes magyar

Stáb

rendező Kresalek Dávid
  forgatókönyvíró Kresalek Dávid
  operatőr Gondár András , Vass Gergely , Blaumann Edit
     
  vágó Kresalek Dávid , Zsebényi Zoltán
  szerkesztő Németh Viktor
     
  grafikai tervező Zsebényi Zoltán

Szereplők

Dezső András
  Fodor Tamás
  Gazsó Ferenc
  Karetka Bernát
  Léderer Pál
  Pécsi Ferenc
  Szabó Zoltán
  Szerető Szabolcs
  Zalka Ernő
  Gyártó Muster Tzapko Bt.
     
     

Szinopszis

A film témája a médiahack jelenség, illetve pillanatkép a mai sajtóviszonyokról Magyarországon.

"Mindig is érdekelt minden olyan jelenség, ami a civilek véleménynyilvánításáról, a társadalmi folyamatok befolyásolásáról vagy akár a megszokottól eltérő kommunikációs csatornák használatáról szól. Néhány korábbi filmemet, így a graffitis szubkultúrát bemutató End 2 end-et, illetve a Vida Tóniról és falurádiójáról készített Kis sugárzás-t is, többek közt ez a gondolat inspirálta. A médiahack is ezért kezdett érdekelni, ráadásul baráti beszélgetések során, visszatérő téma lett, hogy miért csak csekély mértékben működik a sajtó társadalmi kontrolláló funkciója, illetve, hogy milyen dömpingje van a médiát elárasztó és tematizáló baromságoknak. Úgy gondoltam, érdemes lenne erről filmet készíteni. Az Magyar Mozgókép Közalapítvány 2006-os dokumentumfilm pályázatán sikerült támogatást nyerni, a film elkészítéséhez.

A forgatókönyv írásakor egyértelműnek tűnt, hogy egy, a médiahacket bemutató film nem működik, ha csak beszélünk a jelenségről, dokumentálni kell egy valós hacket. Korábbról ismertem Dezső Andrást, akiről tudtam, hogy mint az urbanlegends.hu szerzője, foglalkozik a témával. Eredetileg szakértőként szerettem volna megkeresni, amikor azonban kiderült, hogy ő számos korábbi sikeres hack kiötlője, arra kértem, hogy készítsen a film számára is egy hoax-ot. András, és két barátja végül, létrehozta a kongói madzsarik történetét, mely a vártnál jóval nagyobbat durrant, és gyakorlatilag a magyar média nagy része bedőlt a sztorinak.

A filmmel nem célunk lejáratni konkrét médiumokat, és nem állítjuk azt sem, hogy a teljes magyar sajtó rosszul végezné a munkáját. Célunk a médiahack, mint jelenség, illetve a média működési mechanizmusainak bemutatása. Ezen kívül szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy tudatosabb médiafogyasztóként viselkedjünk, és ne higgyünk el feltételek nélkül mindent, ami a sajtóban megjelenik." (Kresalek Dávid, rendező)

Cselekmény címkék

hoax, média

Linkek

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!


a cikket az alábbi linken találod:

© 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu |