sex hikaye

Ocskay László százados, az elfelejtett hős

dokumentumfilm 70 perc, video
természetfilm színes magyar

Stáb

rendező Fonyó Gergely
  forgatókönyvíró Ocskay Rudolf , dr. Kollarik Tamás
  producer dr. Kollarik Tamás
     
  operatőr Kiss Sándor , Gyulai Bence Márton
  vágó Csillag Mano
     
  zene Rakonczai Viktor
     
további stábtagok további stábtagok
  Gyártó Vox Nova Kft.
     
     

Szinopszis

A dokumentumfilm egy szinte teljesen elfelejtett katonatiszt hőstettét mutatja be. Ocskay László, a Magyar Hadsereg századosa, az elfelejtett hős a történelem egyik legbátrabb és legkülönösebb embermentési akcióját vezette le. Rendkívüli humanitárius tettével Budapesten 2500 üldözött férfit, nőt és gyermeket mentett meg a második világháború legvészesebb időszakában, az 1944-45-ös években.

Ocskay a budapesti Abonyi utcai Zsidógimnázium (ma Radnóti Miklós ELTE Gyakorló Gimnáziuma) épületében az ún. "Ruhagyűjtő Munkásszázad" vezetőjeként munkaszolgálatosoknak és családjuknak nyújtott védelmet a német és nyilaskeresztes fenyegetésekkel szemben. Hihetetlen módon az Abonyi utcát a nyilas fenyegetésektől Ocskay egyedülállóan ügyes konspirációjának köszönhetően a fegyveres SS védte meg. A megmentettek között volt többek közt Goda Gábor, Kossuth-díjas író, Kadosa Pál, zeneszerző, Kabos Ede, kardvívó világbajnok Kellér Dezső és Ráday Imre színművészek is. Ocskay együtt dolgozott Raoul Wallenberggel (akinek a saját házában nyújtott menedéket) és a legendás Domonkos Miksával is.

A film úttörő vállalkozás és valódi unikális munka. A majdnem teljesen feledésbe merült Ocskay hőstette egyedülálló, mindenki számára példaértékű lehet, személye minden bizonnyal bekerül a XX. század legnagyobb magyarjai közé.

Cselekmény címkék

háború, mentés
Értékelés
 
0 szavazat
kép
filmhu/2008_01/ocskay.jpg

Kapcsolodó cikkek
videók
Nincs videó

Linkek

IMDb
Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

nka emblema 2012