sex hikaye

A Weekend nyerte a Hartley-Merrillt

A pesti yuppie-k esete a csángókkal

2007. március 10. - Pálos Máté
A Weekend nyerte a Hartley-Merrillt
Tóth Csaba és Gál Péter Weekend című munkája nyerte el az idei Hartley-Merill Nemzetközi Forgatókönyvírói Pályázat első helyezését. A tradíciót és modernséget ütköztető történet aktualitása és professzionális kidolgozottsága lenyűgözte a zsűrit.

Zseniális ötletek, formai hibák

Az RKO Pictures vezetői, Ted Hartley és Dina Merrill által 1989-ben alapított díj célja, hogy a kisebb filmgyártó országokban segítse a forgatókönyvírói kultúra fejlődését. Az Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America), a Nemzetközi Filmművészeti Alap (Foundation for International Film Artists) és az Amerikai Írószövetség (Writers’ Guild of America) által évente megrendezésre kerülő esemény magyarországi fordulójának díjazottjai az 500 dolláros pénzjutalom mellett, a pályázat kelet-európai legjobbjaival közösen részt vehetnek a nyáron egy forgatókönyvírói workshopon. A legjobb magyar munka angol fordítása emellett harcba szállhat Los Angelesben a Hartley-Merill pályázat nemzetközi fődíjáért, melyet a cannesi filmfesztivál keretei között adnak át. Az idei zsűri tagjai: Czető-Bernát László dramaturg (a Rosszfiúk forgatókönyvírója), Petrányi Viktória producer (Mundruczó Kornél állandó munkatársa) és Jankura Péter (többek közt a Csontváry és az Elégia Huszárik Zoltánról című film operatőre).

A zsűri elnöke, Czető-Bernát László
A március 9-én a Merlin Színház kávézójában rendezett esemény nyitásaként a zsűri elnöke, Czető-Bernát László kifejtette, hogy az értékelési alapelvek (hivatalos forgatókönyv-forma, kulturálisan releváns téma, karakterábrázolás és dramaturgiai koherencia) nehézségek elé állították a 42 beérkezett pályamunka tetemes hányadát: számos zseniális ötletet felvonultató könyv vált esélytelenné, mert nem felelt meg valamelyik kritériumnak, és a Hartley-Merrill által központilag felállított szempontrendszert figyelembe véve megbukott. ”A díjazottak sem kifogástalanok szakmailag, de jók. Egy-két kivételtől eltekintve – ilyen a Gólem és a Poligami – a többi könyv egyszerűen rosszul van megírva” – mondta a zsűri elnöke.

Czető-Bernát László ezután a magyar forgatókönyvíró-képzés nehézségeire és a magyar nyelvű dramaturgiai szakkönyvek hiányára külön felhívta a figyelmet. Petrányi Viktória szerint a jó forgatókönyvhöz kell egy fő vonulat és egy olyan hajtóerő, ami miatt érdemes elkészíteni. A díjazottakon kívül mindez elveszett a könyvekből az írás fáradságos folyamata alatt, vagy kezdetben sem volt meg – foglalta össze véleményét a producer.

Mire való a foragtókönyv?!

Jankura Péter sem emelt ki egyetlen munkát, a mezőnyről alkotott véleménye szerint a fő probléma, hogy sok pályázó nem tudja, mire való egy forgatókönyv, ezért irodalmiasan és dialógcentrikusan gondolkodik, ami nem illik a filmkészítés kollektív alkotófolyamatához, nem inspirálja a forgatókönyvvel dolgozó alkotótársakat. A zsűri érezhetően nem volt megelégedve a pályázatok átlagos színvonalával, a díjazott filmeket viszont kiválónak, és megfilmesítésre érdemesnek tartja, még ha rájuk is fér egy utolsó dramaturgia átfésülés.

A zsűri a harmadik helyet Erdélyi Dániel Üres csizmácskák éjszakája című könyvének és Szabó Iván Kanócának megosztva ítélte oda. Fésűs András Kelj fel és járj című munkája lett a második, a fődíjat Tóth Csaba vehette át a Weekend című szkriptjéért.

A zsűri: Jankura Péter, Czető-Bernát László, Petrányi Zsófia és balról a második Zakariás Eszter a Hartley-Merrill magyarországi képviselője

Az üres csizmácskák éjszakájában
Erdélyi Dániel Cserna-Szabó András novelláiból kanyarított, fantasztikumot sem nélkülöző története, amely egy elképzelt magyar falu világába kalauzol minket. A fiatal alkotó korábban forgatókönyvíróként és rendezőként már az Előrével a mozikban is bizonyított. A könyv sodró humorát Erdélyi Dániel szerint az ufók, a télapó, a csodatévő kék disznó és hasonló meseszerű alakok feltűnése biztosítja, a feszültséget és tragigroteszk hangvételt pedig a szárnyaló képzelet és a rögvalóság egyidejű jelenléte adja.

Czető-Bernát László a filmet egy hihetetlenül ötletes szürreális őrületnek nevezte, majd megjegyezte, hogy ez volt az egyetlen pont, ahol valamennyire eltekintettek a Hartley-Merril szempontrendszerétől. Véleménye szerint Az üres csizmácskák éjszakája azért nem volt esélyes a fődíjra, mert egy ilyen forgatókönyv értéke sajnos szinte teljesen elvész a fordításkor. Mivel a két éve elkészült könyv már számos producerhez eljutott, Erdélyi Dániel szerint jó esélye van, hogy a közeljövőben meg is rendezheti saját írását.

Tóth Csaba és Gál Péter könyve lett az első

Ted Hartley és Dina Merrill
Várják a forgatókönyveket
Fésős András Kelj fel és járj című könyvének nagy erőssége a magyar jellegű téma, mert a történetet egy valós budapesti tűzoltó őrnagy élete ihlette. Fésűs András forgatókönyve egy tűzoltóról és a fiával való kapcsolatáról szól, miközben a főszereplő nem tűzeseteknél kockáztatja életét, hanem kezdő öngyilkosjelölteket hoz le a Szabadság-hídról, csupán szépszóval. Az időnként misztikusabb hangvételt megütő Kelj fel és járj a zsűrielnök szerint az öngyilkosokat megszólító tűzoltó életmentő közvetlenségéről és a lebeszélés jogának kérdésességéről szól.

Tóth Csaba és Gál Péter könyvének, a Weekendnek a zsűri egyöntetűen, szinte vita nélkül ítélte oda a fődíjat. A Weekend alapja a hagyomány és fejlődés viszonya nagyon magyar és nagyon mai problémakör, ami a történetben két teljesen eltérő életforma találkozásán keresztül jelenik meg. Egy vállalkozókból és ügyvédekből álló budapesti yuppie társaság hétvégi kikapcsolódás céljából elmegy Erdélybe vadászni, ahol megdöbbenésükre egymással és a helyi csángókkal is konfrontálódnak, így még életük is veszélybe kerül. „Olyan figurák vannak benne, akiket állandóan magam körül látok: a lelketlen nagyvállalkozó, a nyomulós ügyvéd, az izomagyú testőr, a bizonytalanul szemlélődő fiatal” – méltatta a Weekendet a zsűrielnök.

Tóth Csaba hagyományos filmdrámának tekinti a történetet, forgatókönyvei, ha nem is tudatosan, de általában tendálnak egy műfaj felé. A Tóth-Gál páros eddig még sehova nem kopogtatott be a Weekenddel, magát a könyvet is csak decemberben kezdték el írni. A Színház és Filmművészeti Egyetem mozgóképtudomány szakán Szabó István osztályában végzett Tóthnak ez a negyedik forgatókönyve, ha az első három zsengét, amelyet rossznak tekint, nem számoljuk. Zsebében a díjjal sokkal jobb esélyekkel tekinthet a megfilmesítés felé – örvendezett első helyezésének a forgatókönyvíró.

A díjazott pályázatok, Erdélyi Dániel Az üres csizmácskák éjszakája című forgatókönyvén kívül, feszültséggel dolgozó, szerzői hangvételű thrillernek tekinthető. A fiatal generáció zsigerből erősebben fogalmaz, megpróbálva ezzel személyes látásmódját valamilyen műfajhoz rendelni – foglalta össze végül benyomását Czető-Bernát László.



Címkék

hír


(4) 
Hozzászólások
4-2  /  4
2007. március 12. hétfő, 16:22#4| napraforgo
helloka

nem, kinn nem producereknek kell viritani hanem egy kinnti zsurinek, akik irok, rendezok, producerek stbstb.bol allnak...:)

igen nemzetkozi verseny de magyar forduloval tehat nem siman egy amerikai verseny sot amerikaiak nem is palyazhatnak erre /ahogy irtam nem az amerikai megfilmesites, eladas a cel hanem h az egyes orszagok konyveit segitsek, felhivjak rajuk a figyelmet stb./ ettol meg lehet h valaki pl. koprodukciokent csinalja meg a filmjet....de ez mar a versenynek nem feladata
 
Előzmény: screen #3
 
2007. március 12. hétfő, 15:23#3| screen
Jó majd legközelebb kérdezősködöm...amíg a válaszoló idegesen rá nem pillant az órájára, és csak annyit mond "ne haragudj"...:))

A producerek. Hár erről beszélek Én is!!! Ha a győztes könyv kimegy akkor nem a magyar, hanem az amerikai producerek felé kell "virítani".. nem...????
Ez nem magyar, hanem nemzetközi verseny..nem..??
 
Előzmény: napraforgo #2
 
2007. március 12. hétfő, 12:07#2| napraforgo
hello,
miert nem kerdezted meg az illetekeseket ott a helyszinen? biztos szivesen megvalaszoltak volna a kerdeseidet.
nincs ellentmondas mivel a palyazat a helyi ertekeket szeretne tamogatni, elonyben reszesiti a valamilyen formaban kulturalisan relevans torteneteket. /de ez nem kovetelmeny es az sem igaz hogy mindig a kimondottan magyar temaju konyvek nyernek/nyertek.
ami a megfilmesitest illeti, az tovabbra is tobbnyire a producerek kompetenciaja, a palyazat csak segiteni tudja a nyertes konyvek utjat. a tavalyi nyertes konyv megfilmesitese pl. ezevben varhato. koszi.

 
Előzmény: screen #1
 

nka emblema 2012