sex hikaye

23 országban A torinói ló, komoly esély az Arany Medvére

Magyar vagy iráni győzelemre számítanak Berlinalen

2011. február 17. - filmhu
23 országban A torinói ló, komoly esély az Arany Medvére

Tarr Béla A torinói ló című legújabb filmjét eddig 23 ország forgalmazója vásárolta meg a berlini filmfesztivál keretében megrendezett filmvásáron – összegezte az eredményeket a film forgalmazási jogait értékesítő Films Boutique Berlinben. A kritikusok szerint Tarr filmje komoly esélyekkel indul az Arany Medvéért.

 

Többek között Belgium, Dél-Korea, az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Japán, Hollandia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország és Portugália mozijaiban is látható lesz hamarosan Tarr Béla legújabb filmje, A torinói ló. A világhírű magyar filmrendező legutóbbi alkotását nagy sikerrel mutatták be kedden este a Berlinalén. A film forgalmazási jogait értékesítő Films Boutique eddig 23 országra adta el a legújabb Tarr-filmet mozi és DVD forgalmazásra. Az amerikai, balti államokbeli, mexikói és spanyol forgalmazókkal jelenleg is folynak a tárgyalások.


A torinói ló című film nemzetközi koprodukcióban készült a T.T. Filmműhely, a francia MPM Film, a svájci VEGA Film, a német zero Fiction és az amerikai Werc Werk Works részvételével, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, az OKM és az NKA támogatásával. Tarr Béla nyolcadik játékfilmjét állandó alkotótársaival közösen jegyzi: a forgatókönyv Krasznahorkai László és Tarr Béla közös műve, a film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály. A torinói ló című filmet Fred Kelemen fényképezte, delegált producere Téni Gábor.

A film főbb szerepeiben a Tarr-filmekből jól ismert Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály látható.


A film világpremierje a 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában volt; az alkotás további 15 vetélytárssal együtt versenyez a rangos berlini díjakért. Az ünnepélyes díjkiosztó szombat este lesz a berlini fesztiválpalotában.

Közben végéhéz közeledik a Berlinale: Tarr Béla új filmje, A torinói ló vagy Aszgar Farhadi iráni rendező Nader and Simin: A Separation című alkotása lehet a kritikusok szerint a legesélyesebb a legjobb nagyjátékfilmnek járó Arany Medve-díjra a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A filmes szakírók ezt a két munkát tartják kiemelkedőnek a tíznapos fesztivál főprogramjából, amelyben 16 film versenyez a legjobbnak járó címért - írta a Reuters hírügynökség. Az Isabella Rossellini vezette nemzetközi zsűri szombaton jelenti be díjazottjait. A Berlinalén azonban - minden előzetes esélylatolgatás ellenére - gyakorta előfordul, hogy a kritikusok és a zsűri véleménye eltér.

(forrás: Magyar Filmunió, MTI)


nka emblema 2012