sex hikaye

42. Magyar Filmszemle Országos Diákzsűri díjazottjai

Vetítés és díjkiosztás az Odeonban

2011. május 10. - filmhu
42. Magyar Filmszemle Országos Diákzsűri díjazottjai

A 42. Magyar Filmszemle kapcsán az Országos diákzsűri is megválasztotta saját díjazottjait. Május 14-én (szombaton) délután az Odeon Llyod moziban levetítik a Diákzsűri nyertes filmjeit, 20 órától adják át a díjakat, majd levezető mulatságot tartanak az ArtKatakombában.

 

A díjazottak listája

Nagyjátékfilm

Fődíj
- Dyga Zsombor: Utolér
Az ébredező magyar bűnügyi műfajok irányadó alkotása. Magabiztosságával és igényességével kiemelkedő filmje volt a mezőnynek. Nem utolsó sorban pedig, a passzivitáshoz szokott magyar néző kimozdításában és figyelemre kényszerítésében is élen jár.

Különdíj
- Miklauzic Bence: A zöld sárkány gyermekei
Bájos és szerethető, szórakoztató, mégis színvonalas film. A kidolgozott karakterek remek színészi tolmácsolásban elevenednek meg. Mindezt letisztult szerkezet rendezi kerek egésszé.

 

utoler_500

Utolér


Dokumentumfilm

Fődíj
- Jelenczki István: A hatalom cinizmusa
Erős szerkesztésével bizonyítja, hogy a monumentális játékidő mögött rejlő, feszültséggel teli történet bemutatható a történtek visszaemlékezéseken alapuló bemutatásával. A film témájában és elkészítésében kivételes módon találkozott egymással a főhős és a rendező elkötelezettsége és megszállottsága.

Különdíj
- Györffy Szabolcs: Kodály-generációk
A film kifejezetten szórakoztató és humorral árnyalt hangvétellel ábrázol egy generációs ellentétet, és mutat rá egy zeneművészeti oktatás eredményének lehetséges továbbvitelére. Kérdéseivel körbejár, de továbbenged, a nézőre bízva a válaszadást.

hatalom_cinizmusa_500

A hatalom cinizmusa


Kisjátékfilm

Fődíj
- Prikler Mátyás: Köszönöm, jól
Nyomasztóan realisztikus, dokumentarista film az elmúlásról, a hátrahagyatottságról és az önző kapzsiságról. Nyers képi világgal, kézikamerával vezet be egy idős ember életébe, hogy öregségről, frusztrációkról és magányról meséljen, ám végül egy egész család történetébe enged bepillantást.

Különdíj
- Simonyi Balázs: Finale
Simonyi Balázs filmje teszi fel a habot a rövidfilm tortára. Frappáns és okos humorú szösszenet, ami tisztában van a játékfilm nevében rejlő játék fogalmával.

A legígéretesebb fiatal tehetség díja
- Reisz Gábor: Külalak
Fiatalos, könnyed mégis érett film a felnőtté válás dilemmáiról. Egy ember kétségei még soha nem tűntek ilyen viccesnek/okosnak.

koszonomjol_500

Köszönöm, jól!


TV-film

Fődíj
- Babos Tamás: Fehér nyíl
Az idei Filmszemlén a Diákzsűri fődíját TV film kategóriában a Fehér nyíl című alkotás nyerte. Babos Tamás első rendezésének homogén egysége, finom humora, tökéletes aránykezelése, túlzásoktól és filmes formanyelvi kliséktől mentes hiteles valóságábrázolása, valamint a magával ragadó atmoszférateremtés eredményezett egyöntetű véleményt a zsűri tagjai között.

Különdíj
Török Ferenc: Apacsok
Török Ferenc Apacsok című alkotásának ítéljük idén a különdíjat, honorálva a témaválasztás újszerűségét és a forgatókönyv jó érzékkel kibontakoztatott dinamizmusát, valamint Szervét Tibor és Csomós Mari színészi játékának folyamatosan magas szintű kifejezőerejét.


nka emblema 2012