sex hikaye

A 34. Filmszemle díjai

2003. február 4. - filmhu
Gothár Péter Magyar szépsége nyerte a Szemle fődíját, míg a fiatalok filmjei, a Boldog Születésnapot, a Rengeteg és a Tesó arattak. Az év producere: Muhi András. A legjobb kisfilm: a Gumiember. A nem fikciós kategória fődíját ismét Almási viszi haza.
A díjkiosztó ünnepséggel, amelyet a Millenáris Teátrumban rendeztek meg, véget ért a 34. Magyar Filmszemle.
A játékfilmes, a kísérleti- és kisjátékfilmes és a nem fikciós filmes zsűri nevében a három elnök Radnóti Sándor, Tímár Péter és Dárday István ismertette a testületek döntéseit.

A versenyben lévő játékfilmek kategória díjait a játékfilmes zsűri ítélte meg, melynek tagjai:
Elnök: Radnóti Sándor (esztéta), Fekete Ibolya (rendező), Janisch Attila (rendező), Kende János (operatőr), Molnár György (rendező).

A zsűri a fődíjat ebben az évben a Magyar Szépség című műnek ítélte.
Rendező: Gothár Péter, Író: Gothár Péter, Závada Pál, Operatőr: Gózon Francisco, Babos Tamás, Vágó: Kornis Anna, Zene: Orbán György, Lovasi András, Hangmérnök: Juhász Róbert, Jelmeztervező: Breckl János.

A zsűri a legjobb elsőfilmes rendezői díjat Fazekas Csabának ítélte Boldog születésnapotcímű filmjéért.

A zsűri a Magyar Rendezők Céhe által Simó Sándor emlékére alapított elsőfilmes rendezői díját Fligeauf Benedeknek ítélte Rengetegcímű filmjéért.

A zsűri a rendezői látvány díjat Grunwalsky Ferencnek ítélte Táncalakcímű filmjéért.

Kollektív alkotói díjban a zsűri aJött egy busz című film alkotógárdáját részesítette.

Az operatőri díjat a játékfilmes zsűri Sas Tamásnak ítélte a Boldog születésnapotcímű filmben nyújtott operatőri munkájáért.

A zsűri a legjobb forgatókönyv díját Szilágyi Andornak ítélteA Rózsa énekei című filmjéért.

A legjobb fiatal forgatókönyvírói díjat Dyga Zsombor és Lovas Balázs kapta a „Tesó” című film forgatókönyvéért.

A legkiemelkedőbb produceri munkát két díjjal ismerte el a zsűri:
- a Kodak által felajánlott díjban Muhi András, a Rengeteg és a „Libiomfi” társproducere, részesült.
- a Filmjus által felajánlott díjban pedig Budai Györgyöt a Jött egy busz producerét és a Libiomfi társproducerét részesítették.


A legjobb női színész díját a zsűri Ónodi Eszternek ítélte a Boldog születésnapot című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb férfi színész díját a zsűri Mucsi Zoltánnak adta át a Libiomfi című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb férfi karakterszínész díját a zsűri Kovács Lajosnak adta a Bolondok éneke és a Rinaldó című filmben nyújtott alakításáért.

Női előadói különdíjban Ladányi Andreát részesítette a zsűri a Táncalak című filmben nyújtott kimagasló művészi teljesítményéért.


A 34. Magyar Filmszemlén az alábbi különdíjakat adták át:

A zsűri által aranyolló díjban részesült Barsi Béla a Boldog születésnapot és a Jött egy busz című filmben nyújtott vágói munkájáért.

A zsűri az arany mikrofon díját Juhász Róbert vehette át A boldogság színe, a Magyar szépség és a Tesó című filmekben nyújtott kiemelkedő hangmérnöki munkájáért.

Az idei esztendőben a filmszemlén jelenlévő külföldi kritikusok Gene Moskowitz díját Fliegauf Benedeknek szavazták meg a Rengetegcímű filmjéért.

A 34. Magyar Filmszemle köszönő oklevelét David Stratton kritikus kapja a magyar filmért kifejtett sokéves munkája elismeréseképpen.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak nyakkendő díját Horváth Ádám rendező vehette át.

A Mozisok Országos Szövetségének díját a tavalyi évben legnagyobb közönségsikert (526.114 néző) elért magyar film a Valami Amerika című filmjükért Herendi Gábor rendező-producer és Kálomista Gábor társproducer vette át.

Az internetes közönségszavazatok alapján a magyar moziportál által a legjobb nagyjátékfilmnek járó Film.hu-díjat egy Fujitsu-Siemens számítógépet Fazekas Csaba kaptaBoldog születésnapotcímű filmjéért.


A 34. Magyar Filmszemle kísérleti- és kisjátékfilm kategóriájában a versenyfilmek közül a zsűri tagjai: Tímár Péter (rendező) elnök, Fésős András (rendező), Kövesdy Gábor (kritikus)

a fődíjat Ujj Mészáros Károlynak ítélte a Gumiembercímű filmjéért.

A zsűri ebben a kategóriában a rendezői díjat a kisjátékfilmek alkotói közül a Gránátokcímű film rendezőjének, Politzer Péternek ítélte meg.

A kísérleti filmek alkotói közül megosztva részesült a rendezői díjban Kollányi Rita Ön dönt! című munkájáért és Groó Diana Tarka képzelet – Renoir Álmaicímű filmjéért.A 34. Magyar Filmszemle nem fikciós film zsűrijének tagjai: Dárday István (rendező) elnök, Jankura Péter (operatőr), Pritz Pál (történész).döntése alapján

a fődíjat Almási Tamás kapta Az út vége című dokumentumfilmjéért.

A filmszemle nem fikciós zsűrije a rendezői díjat megosztva Janisch Attilának Bozsik Yvette című filmjéért valamint Surányi Juditnak Tiszta románc című alkotásáért ítélte.

Három kategória díjat is kiadott az idén a dokumentum film zsűri:

A történelmi kategória díját Pap Ágnes kapta Fellebbezésnek helye nincscímű munkájáért,
az ismeretterjesztő kategória díjában Pataki Éva részesült Találkozás a végtelennelcímű alkotásáért,
az operatőri kategória-díjat pedig Körtési Bélának ítélte meg a zsűri a „
Mikor szolgának telik esztendeje című film fotografálásáért.

A nem fikciós filmek zsűrije Schiffer Pál emlékdíjban Ferenczi Gábort részesítette A magyar buletinfilmjéért.

A Duna Televízió különdíját, Ocsenás Tamás kapta Századfordító magyarok: Pető András munkájáért
és Janisch Attila a Bozsik Yvette című film rendezéséért.


A diákzsűri a következő alkotókat részesítette díjban:

- Nagyjátékfilm kategóriában a fődíjat Fazekas Csabának ítélte meg Boldog születésnapotcímű alkotásáért, a különdíjat pedig Fliegauf Benedeknek Rengeteg című filmjéért.
- Az első nagyjátékfilm kategória fődíját szintén Fazekas Csaba kapta Boldog születésnapot című filmjéért. Ennek a kategóriának a különdíjasai Végh Zsolt és Kálmánczhelyi Zoltán a Libiomficímű alkotásukért.
- A kísérleti- és kisjátékfilm kategória fődíjában Fazakas Pétert részesítette a zsűriPockokcímű filmjéért. E kategória különdíját pedig Groó Diana kapta Tarka képzelet- Renoir álmai című munkájáért.
-A dokumentum kategória fődíját a diákzsűri Almási Tamásnak ítélte oda Az út vége című filmjéért. A különdíjat Surányi Judit Tiszta románccímű alkotásáért vehette át.

A fesztivál záróeseményén a díjkiosztó ünnepséget követően Makk Károly Egy hét Pesten és Budán című alkotásával zárult a 34. Magyar Filmszemle.

Címkék

, dijaknka emblema 2012