sex hikaye

A 41. Magyar Filmszemle legjobb tévéfilmje, a T-Home díjazottja

Mátyássy Áron: Átok

2010. február 10. - filmhu
A 41. Magyar Filmszemle legjobb tévéfilmje, a T-Home díjazottja

A harmincéves Marci Budapesten gürcöl, szerény tanári fizetéséből próbálja eltartani feleségét, Katát és kamaszodó, anorexiás lányát, Lucát. Marci nővére, Eszter eközben Brüsszelben éli az Európai uniós jogászok fárasztó, de busásan megfizetett életét. Édesapjuk halála azonban ismét összehozza az egymástól eltávolodott testvérpárt. A négyrészes "Átok" című családregény-történet a Magyar Televízió és az MMKA támogatásával készült, és egy balatonfüredi hétvégén keresztül mutatja be egy magyar család kálváriáját, a filmet a Magyar Televízió várhatóan tavasszal tűzi műsorára.


Mennyire inspirál egy alkotót, hogy a Magyar Filmszemlén mutathassa be a művét?

Mátyássy Áron: Ez egyfajta seregszemléje a magyar filmeknek és a magyar filmkészítőknek. Nagy megtiszteltetés ide bekerülni, itt megmutathatjuk, mit csináltunk az előző évben. Jó esetben nem kimondottan a szemlére készítjük el a filmeket, hanem önmagukért. Megpróbálunk jó filmet alkotni és ha abban jó helyen vannak a dolgok, akkor a Filmszemlén is be tud mutatkozni.


Te találtál a filmre, vagy a film talált rád?

Mátyássy Áron: Fodor Gergely, a film producere tavaly februárban hívott fel, hogy lesz egy sorozat, amire pályáznak és elvállalnám e a rendezői szerepet. Ezért a hívásért utólag is nagyon hálás vagyok, hiszen abszolút új feladat elé állított.
Itt egy mások által megírt forgatókönyvet kellett értelmezni és filmre vinni. Nagyon tanulságos dolog és egy nagyon fontos állomásnak tartom a saját fejlődésemben.

Az Átok című film forgatókönyvét tehát készen kaptad. Mi volt a legnagyobb kihívás ebben?

Mátyássy Áron: Magyarországon szinte mindenki saját ötletekből, saját forgatókönyvből dolgozik. Könnyebb, ha valaki a saját ötletét kezdi el boncolgatni, hiszen rögtön tudja, miért akarja megcsinálni a filmet. Ugyanakkor csapdák is vannak benne, mert esetleg nem elég kritikus önmagával szemben. Egy nem saját forgatókönyvet értelmezni és felépíteni, - mivel a rendező számára idegen anyag, - sokkal alaposabb átgondolást igényel.

atok-jelenet3_500


A zsűri értékelése szerint a díjat az érzékeny történetvezetésésért, a kifinomult színészi megjelenítésért, az egyszerűségében is drámai képi ábrázolás magas színvonalú egységéért kapta a film. Csapatmunka volt?

Mátyássy Áron: Egy nagyszerű stáb hozta létre ezt a filmet, aminek én is csak egy tagja voltam. Kollektív munka volt a kezdetektől fogva.

A film négy részből áll, és nyitott a vége. Ezt szándékosan hagytátok nyitva?

Mátyássy Áron: Igen, abszolút. Az írók, a producer és én is azt gondolom, érdemes lenne folytatni a filmet, de egyelőre négy részre ítéltek meg támogatást. A folytatás pedig attól függ, sikerül e anyagi forrásokat találni hozzá.


A Legjobb tévéfilm kategória nyertesének a T-Home, a szemle főtámogatója 2 millió forintot ajánlott fel, melyet a következő filmedhez használhatsz fel. Lehet, hogy ez lesz az?

Mátyássy Áron: Annyi biztos, hogy jó helyre fog kerülni az összeg. Ez inkább produceri döntés, de ha lesz folytatása a filmnek, akkor erre fogjuk költeni.


nka emblema 2012