sex hikaye

A hajléktalan Kern és a görög szépség

Ragályi Csudafilmje

2004. augusztus 4. - filmhu
Csudafilmmel debütál a rendezői székben Ragályi Elemér operatőr. A filmet bevezető sajtótájékoztatót, stílusosan, a Corinthia Grand Hotel Royalban tartották, ugyanis a film egyik „főszereplője” egy görög szálloda. Tíz perc késéssel a másik főszereplő, Kern András is megjelent: lepukkant hosszúkabátban, szakállal, Fedél Nélkült osztogatva.

A harmadik főhős szerepét az alkotók egy görög színésznőre osztották. Katerina Didaskalou a nyolcvanas évektől felváltva játszik hazájában és az Egyesült Államokban. Szerepelt például Anthony Minghella Corelli kapitány mandolinja, valamint Eric Rohmer Hármasügynökök című filmjében.

Katerina másodszor jár Magyarországon és szerencsésnek tartja magát, hogy ilyen színvonalas alkotásokat készítő ország filmesei hívták játszani. Elárulta, hogy fél, sőt, retteg a szereptől, mivel eddig kimondottan drámai alkata érvényesült, most pedig komédiáznia kell. Kern András erre megnyugtatta, hogy nincs oka félni, hiszen a verbális poénok nagy része nem rá hárul majd, másrészt ennél a filmnél a lényeg az, hogy a színésznek nagy szíve legyen, Katerina pedig nem panaszkodhat - azzal elő is húzott a zsebéből egy becsomagolt szívet, és átadta a színésznőnek. Didaskalou egyébként három filmet is forgat idén nyáron, így nem nagyon lesz ideje drukkolni az olimpián, amit azért is sajnál, mert sok éven át ő gyújtotta meg az olimpiai lángot.

A többi főszerepet Reviczky Gábor, Rudolf Péter, Badár Sándor és Kovács Lajos játsszák, illetve idősebb Bárándy György, aki sorsközösséget vállal Ragályival abban, hogy elsőfilmesként vág neki a forgatásnak.

Ragályi Elemér frappánsan nyitotta meg a sajtótájékoztatót: „Ilyenkor mindig valami rendkívülivel szokás előrukkolni, mondta, mégis, most kevés „leg”-gel tudok szolgálni. A legolcsóbb filmet két éve készítettem, a legdrágább pedig nem ambícióm. Kedves, kulturáltan szórakoztató filmet szeretnénk csinálni, ami egyben annak a gyermekes reményemnek is a kifejezője, miszerint csodák léteznek.” Ragályi hangsúlyozta, hogy van egy szó, amit gyűlöl: a „visszafordíthatatlan”. Ne higgyünk ennek a szónak, magyarázta, amíg élünk: ez a történet erre a bizonyíték.

A forgatókönyvet Kern Andrással „szimbiózisban” írták, Ragályi szinopszisa alapján. A tűzkeresztségen, azaz az első előforgatási napon már túl vannak, augusztusban egy hét magyarországi forgatás után október másodikáig Krétán forgat a stáb. Kálomista Gábor producer szerint kedvezőek a viszonyok, hiszen tavaly is itt forgott az Apám beájulna, ezért sok baráti kapcsolat várja őket majd a helyszínen.

A „csudás” történet szálai egészen 1949-ig nyúlnak vissza, amikor is hősünk görög édesapja szembefordul arisztokrata családjával, majd a lágymányosi dohánygyárban találja magát, egy hitvessel és egy kisdeddel (alias Kern András) az oldalán. Ötven évvel később a szépreményű örökös a Baross téri aluljáróban ücsörög vidáman. Egészen addig, amíg egy görög ős végrendelete meg nem találja, és már repül is Kréta felé egy félszigetnyi szállodába. Itt aztán nemcsak a honvággyal, hanem a szigorú igazgatónővel és az akarnok görög rokonokkal is meg kell birkóznia az új tulajdonosnak... a csodát pedig majd februártól várhatjuk a mozikba.

A rendező-operatőr elmondása szerint a producer, Kálomista Gábor nem avatta be a költségekbe, talán mert nem akarta porba dönteni az önbecsülését. Kálomista szerint 370-380 millió forintból készül a Csudafilm, amelyből az RTL Klub jelentős részt vállalt. További pénzekre az MMK-tól és görög támogatóktól vár a produkció. Az RTL Klub részéről jelen volt Kolosi Péter programigazgató is, aki elmondta, hogy egyfajta mecénási attitűd is jellemzi őket a film irányában, hiszen előbb-utóbb úgyis képernyőre kerül, és tapasztalatuk szerint egy magyar film lehet ugyanolyan sikeres a képernyőn, mint egy amerikai.

A legszebben Rudolf Péter beszélt arról, hogy a film mit jelent számára. „Van valami nagyon szeretnivaló ebben a mi csodavárásainkra rímelő valós történetben, ami közben mégiscsak egy mese.”



Címkék

hír



nka emblema 2012