sex hikaye

A magyar dokumentumfilmek nemzetközi tévés jelenléte a cél

Egyéves a Havas Films

2010. május 10. - filmhu
A magyar dokumentumfilmek nemzetközi tévés jelenléte a cél

Bár több mindennel is próbálkozik, a Havas Films most leginkább a magyar dokumentumfilmek tévés kereskedelmi forgalmazásával foglalkozik, hogy külföldön is megtalálják nézőiket a fesztiváldíjakkal is elismert magyar dokfilmesek alkotásai. Havas Ágnes, a cég vezetője nyilatkozott a filmhunak.


Nagyjából egy éve kezdte meg működését a Havas Films Kft. produkciós és forgalmazó cég, amely az eltelt idő alatt feltérképezte, merre és hogy indul el a műfajok világában. A cég két vezető alakja, Havas Ágnes és Minda Judit több évtizedes múlttal rendelkeznek a tévés forgalmazásban, mindketten a műsorvásárlói vagy programigazgatói oldalt képviselték olyan cégeknél, mint az HBO, a Spektrum TV, a TV3 vagy a TV2. Most pedig a térfél másik oldalára kerülvén az eladás terén próbálnak meg sikereket elérni.

A tévés és az egyre bővülő egyéb audiovizuális tartalomvásárokon nagyon fontos a folyamatos jelenlét, ha valaki komoly piaci tényező akar lenni. A Havas Films ennek érdekében képviselteti magát az évi kétszer megrendezésre kerülő cannes-i audiovizuális vásárokon; az októberi MIPCOM-on és  az áprilisi MIPDOC-on, valamint MIP TV-n magyar dokumentumfilmes és kisjátékfilmes csomaggal, illetve a La Rochelle-i Sunny Side of the Doc dokumentumfilm-szemlén és -vásáron, az amszterdami IDFA-n és a jihlavai IDFF-n, vagyis a dokumentumfilmes szakma legnagyobb üzleti összejövetelein.

Teszi mindezt elsősorban azért, hogy a magyar dokumentumfilmet megjelenítse a tévés nemzetközi kereskedelmi forgalomban. A Havas Films természetesen hosszú távon üzleti lehetőséget is lát a magyar filmes termékek forgalmazásában, de a befuttatáshoz sok idő, munka, működő kapcsolatrendszer, szakmai felkészültség, türelem és nem utolsósorban pénz kell. A magyar dokumentumfilmek ugyan jelen vannak a fesztiválokon és szemléken, méghozzá nem kis sikerrel, de ahhoz, hogy a nemzetközi tévécsatornák és új média műsorbeszerzői felfigyeljenek rájuk, ügyes marketingstratégiára,  kiterjedt nemzetközi  kapcsolatokra, jó pozicionálásra  és célzott kínálatra  van szükség. A bevételek pedig visszafolynak a magyar filmgyártásba, hiszen a produkciós irodák az eladott filmekből új bevételhez jutnak.

sunnysideofthedoc_500
A Sunny Side of the Doc artworkje

A Havas Films az elmúlt egy évben azon dolgozott, hogy megjelenjen a piacon és  megismertesse magát – ez a befektetés időszaka, ami nem kevés konkrét anyagi befektetést is jelentett: regisztrációs díjak, katalóguskészítés, stand bérlése, lakás bérlése (amire azért van szükség, mert a cég nem pusztán a standon ápolja a kapcsolatokat, hanem az érdeklődők a vásárok idején elmehetnek a Havas Films bázisára, ahol filmeket nézhetnek, magyar borokat, ételeket kóstolhatnak, kevésbé hivatalos formában ismerkedhet meg potenciális vevő és eladó).

Nagy szüksége van a magyar dokumentumfilmnek egy ilyen közvetítőre, mint a Havas Films, hisz az évi 100-150 elkészült magyar doku között jó pár nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat – ha tudnak róluk a tévék (ha belegondolunk, csak az elmúlt 15-20 év alatt készült 1500-2000 film, amelynek egy töredéke jutott el külföldi közönséghez, vagyis vannak tartalékok). A MIPDOC-on minden forgalmazó, így a Havas Films is  három filmet tehetett fel a vásár on-line megtekintő site-jára  amire bejelentkezhettek az érdeklődők, megnézték őket, majd kapcsolatba léptek a Havas Filmsszel. Az érdeklődés nagy volt, Kínától Finnországon és Németországon át Szlovéniáig sokan jelentkeztek, – ehhez már „csak” az kell a szakma részéről, hogy elég „ tévékompatibilis” alkotás készüljön.

A tévék legtöbbször félórás vagy  egyórás filmeket keresnek, mert rendszerint ilyen hosszúságú műsorsávval vagy műsorhelyekkel rendelkeznek. A MIPDOC-on a Havas Films által kivitt filmek egyik legnépszerűbbike Kollmann András extrémsportos filmje, a Torellói Filmfesztiválon díjazott siklóernyős Adrenalin és örvénylés volt, ezt több mint 50  dokumentumfilmszerkesztő és műsorbeszerző nézte meg. Sokan látták Almási Tamás Puskás Hungaryját és Szirmai Márton A süllyedő falu című dokuját is. Az első szerződések hamarosan aláírásra kerülnek. Azok a filmek a legesélyesebbek nemzetközi tévés forgalmazásra, amelyekben van valami hamisíthatatlan hazai vonás, de nemcsak a magyar nézőket szólítják meg, és így fogyaszthatóak egy külföldi számára is – mint a fentieken túl pl. Papp Gábor Zsigmond múltfeldolgozó alkotásai (Kémek a porfészekben, Kelet-nyugati átjáró).

Egyszóval vannak utak, csak meg kell találni őket. Az elmúlt egy évben ezek kiépítése folyt, most pedig elindulhat a karaván – megindulhat a voltaképpeni értékesítés. Ennek záloga egyrészt a magas szintű szakmai munka, amelyenek több idegennyelv tudása éppúgy része, mint az a sok  kapcsolat  és tapasztalat, amit a cég munkatársai felhalmoztak. Mindez mit sem érne azonban jó magyar dokumentumfilmek nélkül, ezért a cég ezúton is kéri az alkotókat, producereket, jelentkezzenek, hozzák a műveiket. Az eddigi tapasztalatok jók, példának okáért az Inforg Stúdió, a KVB vagy a Filmplus örömmel vették a Havas Films megkeresését.

szalontudo1_500
Szirmai Márton: Szalontüdő

A forgalmazás mellett produkciós tevékenységet is folytat a cég, jelenleg többek között Szekeres Csaba díjnyertes filmjének, a kapcsolati hálók tudományával foglalkozó Nexusnak a továbbgondolásán dolgozik a rendező a Havas Filmsszel, amely ennek a nemzetközi projektnek a magyar produkciós gazdája. Az A Disturbing Connection (Egy zavaró kapcsolat) a Nexus gyakorlati leképezése lesz tulajdonképpen, az üzleti és magánéletben működő kapcsolati hálók egy konkrét vetületét adja, s ehhez a magyar forgatás mellett kongói és kínai etapokra is szükség lesz. A dokumentumfilm-tervet a Dragon Fórum projektfejlesztő workshopon és pitching fórumon Ugrin Julianna producer képviseli, aki tavaly a Havas Films egy másik filmtervével az Eurodoc-ot is elvégezte. Ezenkívül egy Szajki Péter-féle dokumentumfilmterv is folyamatosan fejlesztődik.

A Havas Films koprodukciós partnere a Viszlát, elvtársak! című hat részes európai dokumentumfilm-sorozatnak is, amely francia és német kezdeményezésre készül, és amelyben minden volt szocialista országból képviselteti magát egy produkciós iroda. A sorozat interjúkon és archív anyagok felhasználásán kívül hétköznapi emberek visszaemlékezésein keresztül mutatja be, milyen volt a szocializmusban élni, hogyan látják az átlagemberek a rendszerváltást. A koprodukciós sorozat koncepciója bemutatásra került az INPUT közszolgálati televíziós konferencia keretein belül május 10-én hétfő este 20.00 órakor. A produkciós műhelyben ezen kívül Perlmann Karchi új kisjátékfilmje és egy játékfilm is készül, utóbbiban fiatal alkotók (Galán Géza rendező-színész, Makranczi Zalán és Mátyássy Bence színészek) mutatják meg oroszlánkörmeik, a végeredmény egy szó szerint vérbeli B-film lesz.

Vannak vevők, akik már nem csak a hagyományos  tévés, hanem on-line  és  mobilos forgalmazásban is gondolkodnak, ide is be lehet törni olyan  rövid formátumokkal , amelyek jól mutatnak a kis képernyőn, kis történeteket mesélnek el, vagy divatos témákat jelenítenek meg, akár egy-két percben.

A dokumentumfilmek mellett kisjátékfilmek is lapulnak a cég tarsolyában, olyan díjnyertes alkotások, mint Szirmai Márton Szalontüdője, Nemes László Türelem, The Counterpart és Az úr elköszön című kisjátékfilmjei vagy Salamon András kisfilmjei. A Cannes-i Filmfesztivál idején megrendezett Marché Du Film vásáron már évek óta van Short Film Corner, ahol vetíthetők kisjátékfilmek, és ahol alkalom nyílik a potenciális vásárlókkal való találkozásra. (az újonnan alakult HSFA - Hungarian Short Film Agency is itt mutatkozik be - a szerk.) Egy lengyel partner számára létrehozott csomagba pedig már bekerültek nagyjátékfilmek is. Legközelebb a Discop East nemzetközi vásáron és a Sunny Side of the Doc-on tűnik fel a Havas Films kínálata.

A lehetőségek tehát nagyok, most már „csak” élni kell velük. „A magyar filmnek láthatónak kell lennie a nemzetközi piacon, hozzáférhetőnek kell lennie, amihez rendszeres jelenlét és jó marketingmunka kell. A Havas Films ezt kínálja” - összegzi mintegy cége filozófiáját Havas Ágnes a beszélgetés végén.

Mivel a cég honlapja még nincs kész, az érdeklődők a következő elérhetőségeken próbálkoznak:

Havas Ágnes ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )
Minda Judit ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )


nka emblema 2012