sex hikaye

A nagy füzetet szerették Izraelben

Haifai elismerés Szász Jánosnak

2013. október 4. - filmhu
A nagy füzetet szerették Izraelben

A haifai nemzetközi filmfesztivál FEDEORA zsűrije elismerő oklevéllel tüntette ki Szász János A nagy füzet című filmjét. Izrael nagyszabású filmfesztiválját szeptember 19-28. között rendezték meg immáron 29. alkalommal.

Hazánkban szeptember 19-én mutatták be Szász János Agota Kristof-adaptációját, A nagy füzetet. A kritika itthon vegyesen fogadta az első olyan filmet, ami hosszas szünet után a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásával készülhetett el, és amely Magyarország hivatalos nevezése az Oscar-díjra (olvasd el a kritikánkat). A magyar származású Agota Kristof kultuszregényéből készült film júliusban elnyerte a Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt, Izraelben elismerő oklevelet kapott. Ősszel folytatódó fesztiválkörútja során a dél-koreai Puszanban, a chichagoi filmfesztiválon és az ausztráliai Adelaide nemzetközi filmfesztiválján is szerepel a film.

A nagy füzet előzetese:

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium) legújabb filmje európai koprodukcióban készült, a Hunnia Film Stúdió és a német Intuit Pictures gyártásában, az osztrák Amour Fou és a francia Dolce Vita Films részvételével az EU MEDIA Programja, az Eurimages és a kulturális államtitkárság támogatásával. A nagy füzet illusztris nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel. A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel az új Szász-filmben. A nagymama szerepében a Jászai Mari-díjas és Kossuth-díjas, Nemzet Színésze címmel kitüntetett Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr Christian Berger fényképezte, aki Michael Haneke alkotótársa.


nka emblema 2012