sex hikaye

A Taxidermia Cannes-ban

„Un certain regard”

2006. április 20. - filmhu
A Taxidermia Cannes-ban
Pálfi György Taxidermia című szemlefődíjas alkotása a Cannes-i Filmfesztivál „Un certain regard” válogatásába kapott meghívást. Kocsis Ágnes A VÍRUS című rövidfilmjével a „Cinéfondation” műsorában mutatkozhat be a filmesek álmát megtestesítő Croisetten – adtas ahírül a Filmunió.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Bár a teljes Cannes-i program még néhány napig hétpecsétes titok marad, két biztos magyar befutó már van a nemzetközi filmszakma elsőrendű eseményeként elismert A-kategóriás filmfesztiválon. Ma délelőtt Párizsban sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra az 59. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos szekciói programját.

A május 17 – 28. között megrendezendő Cannes-i seregszemle „Un certain regard” (Egy bizonyos tekintet) válogatásába meghívást nyert Pálfi György második játékfilmje, a Taxidermia. A szemlefődíjas mozi világpremierjének méltó helyszíne lesz a filmesek álmát megtestesítő Cannes-i Croisette.

Több mint száz fesztiválmeghívás és tucatnyi díj, köztük az Európai Filmakadémia Fassbinder-díja - a példátlan nemzetközi karriert befutó Hukkle után Pálfi György új filmjéhez Parti Nagy Lajos novellái szolgáltak alapul. A három korban, három férfi, három történetét elbeszélő alkotás a 37. Magyar Filmszemle fődíja mellett a legjobb női (Stanczel Adél) és a legjobb férfi (Czene Csaba) epizódszereplők díját, valamint a látványtervezői díjat, a diákzsűri fődíját és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját is elnyerte. A Filmszemlét követően az Eurofilm gyártásában magyar-osztrák-francia koprodukcióban készült alkotás nemzetközi értékesítésének jogát a Fortissimo Films, az egyik legnagyobb európai filmekre szakosodott világforgalmazó vásárolta meg, ami garancia a film külföldi mozikban való megjelenésére.
A „Cinéfondation” elnevezésű programban, mely a legkiválóbb filmfőiskolás filmeket vonultatja fel, Kocsis Ágnes A vírus című rövidfilmjét mutathatja be. A 27 perces alkotás témája egy fiatal víruskutató életében felbukkanó „másfajta vírus”. Kocsis Ágnes rövidfilmjeivel a nemzetközi filmfesztiválok kedvelt vendége. A vírus című film negyedéves vizsgafilmje volt a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán.

A Cannes-i Filmfesztivál válogató bizottsága a nagyvilág filmművészetének újdonságait reprezentáló több mint 4000 benevezett filmből válogatta össze a hivatalos programot.
Hamarosan a Cannes-i Filmfesztivál párhuzamos szekciói, a Rendezők Kéthete és a Kritikusok Hete is nyilvánosságra hozza 2006-os válogatását. A magyar filmesek Cannes-i részvételéről május elején sajtótájékoztatón számol be Magyar Filmunió.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.Címkék

hírnka emblema 2012