sex hikaye

A Víkend idén elmarad

Zsákutcában Mátyássy Áron filmje

2010. július 26. - filmhu
A Víkend idén elmarad
A több forgatókönyv-pályázaton sikerrel szereplő Víkend egy vadásztársaság Erdélyi kiruccanásáról szól. A Gál Péter, Tóth Csaba és Zabezsinszkij Éva jegyezte filmterv gyártási támogatását az MMKA befagyasztotta, így a 100%-osan előkészített, nyár végére tervezett forgatást el kellett halasztani. Az ügyről Fodor Gergely producert kérdeztük. (Fotó: Kenczler Márton koncepcióképe)
A thriller műfajába tartozó Víkend története szerint a magyar vadászok és a helybéliek gyilkosságig fajuló konfliktusa egy erdélyi kirándulás során robban ki. A Víkend forgatásának kezdete augusztus 2-ára volt kitűzve, a film nagy része a Nyugati-Kárpátokban forgott volna. A Mátyássy Áron rendezésében készülő thriller főbb szerepeire Lengyel Tamás, Gryllus Dorka, Simon Kornél és Nagy Zsolt kapott felkérést, ám sajnos mindez csak terv marad egy ideig. "Már elkezdtük a szerződéskötést megelőző tárgyalásokat az MMKA-val, amikor kiderült, hogy a kialakult helyzet miatt nem tudják az idei évben kifizetni a támogatást" - mondta a film producere, aki arra is rávilágított, hogy az MMKA július 13-án tartott sajtótájékoztatójának tanúsága szerint nyolc film került hasonló helyzetbe.


vikend_hir_sz1
Utolsó idők werkfotó
Fotó: Szabó Adrienn


"Megint az járt jól, aki előre menekült" - mondta Fodor Gergely, akinek meggyőződése, hogy azok a produkciók, amelyek a szerződéskötés előtt elkezdték a forgatást, ki lesznek húzva a slamasztikából. A Víkend producere ennek ellenére sem érezte volna felelősségteljes lépésnek elkezdeni a forgatást a kialakult helyzetben, noha a stáb nagy része biztosította arról, készek halasztott kifizetéssel nekiindulni a munkának. A Víkend gyártási előkészítése már lezajlott, az erdélyi forgatási engedélyek már a stáb rendelkezésére álltak - "ezeknek a feladatoknak elölről kell majd nekifutni, de ami a legrosszabb, hogy komoly színészi és pénzügyi kapcsolatok, valamint egy 50 fős csapat fél éves egzisztenciája forog kockán" - mondta a producer, aki a stáb és a befektetők maximális megértéséről és jóindulatáról számolt be: "Sikerült szépen és kuturáltan felfüggeszteni a munkát, de mindenki nagyon szomorú."


vikend_hir_sz2
Jelenetfotó Mátyássy Áron Szemle-nyertes filmjéből


A film leforgatásának ellehetetlenülése - a bizonytalansági tényezők mellett - azon vis maior helyzet miatt állt fenn, hogy a film támogatói a 72,5 millió forintos MMKA-támogatástól tették függővé, beszállnak-e a filmbe. A szelektív gyártási támogatás és Mátyássy Áron Utolsó idők című szemlefődíjas filmje után járó normatív támogatás befagyasztása így bizonyosan elvágta a szálakat, azonban a befektetők biztosították a Budapest Film Produkciós Irodát arról, hogy kitartanak a produkció mellett. Fodor Gergely immár egy hete birtokában van az MMKA aláírt szerződésének, mely szerint 2011-es finanszírozással vállalják a Víkend támogatását. "Öröm az ürömben, hogy a román koproducerünk így nyer egy kis időt az eddig sikertelennek bizonyuló támogatásszerzésre, valamint talán mi is meg tudunk nyerni egy nyugat-európai koproducert a filmtervhez" - mondta Fodor Gergely, akinek következő koproducer-kereső útja a szarajevói Cinelinkre vezet.

nka emblema 2012