sex hikaye

A Visszatéréssel folytatódik a Kortárs Magyarok

Az Odeon és a Filmhu közös sorozata

2011. február 18. - filmhu
A Visszatéréssel folytatódik a Kortárs Magyarok
Elek Judit filmjével, a Visszatéréssel folytatódik az Odeon és a filmhu közös sorozata, a Kortárs Magyarok - hétfő esténként hazai filmek a műsoron.

A személyes hangvételű, több idősíkon futó történet egy Svédországban élő, magyar származású székelyföldi asszonyról szól, aki a Ceauşescu-diktatúra idején tér vissza szülőföldjére, ahonnan a holokauszt idején menekült el. "A film angol címe, a Retrace nem is egyszerűen „visszatérés”-t jelent, hanem a visszakeresését az eredetnek. Ezért is pontosabb ez, mint a Visszatérés, hiszen Kati is az eredetét keresi, amikor a két szálat – a múltját kutató nő és a diktatúrában élő erdész sorsát – összeszövi a film. Ez a két szál nem csak a két főszereplő különböző reakcióját jelenti, hanem kétféle sorsot is, ami mégis közös, mert közös a gyerekkoruk és közös a helyzet, amiben vannak. A világuk nagyon különböző, és közben meg mégsem annyira különböző, hiszen a háború diktatúrájával és borzalmával, és a Ceausescu diktatúrájával és borzalmával a két élmény nagyon komplexen hasonlóvá válik. Rengeteg mindenről szól a film és nem csak ez a két rétege van, hanem jóval több, akár maga a visszaemlékezés, vagy a fekete-fehér emlékképek, ahogy előjönnek a főszereplőknél." - mondta a rendező az interjúnkban.

Katherine - aki egy erdélyi faluban gyerekként élte túl a holokausztot, majd Svédországban telepedett le - 1980-ban látogat először vissza családjával a szülőföldjére. Itt nem csak elveszettnek hitt gyermekkorának boldog és félelmetes emlékei elevenednek meg, de szembesülnie kell Ceausescu diktatúrájának nyomasztó valóságával, és a férje és húga között kibomló szerelemmel is. Mindezzel párhuzamosan gyerekkori pajtásának és szerelmének, a Diktátort erdészként szolgáló Sándornak tragédiába torkolló története is megjelenik.

Egy jelenet a filmből:

A vetítés ideje és helye:

2011.február 21. 20 óra, Odeon Lloyd (Hollán Ernő u. 7)
A jegyár: 800 forint
A film után vendégünk Elek Judit rendező - Libor Anita moderátor beszélget majd velük.

A vetítésre kisorsolunk 10 jegyet: ha szeretnéd megnézni a filmet, írj egy levelet az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre.

Korábbi cikkeink a Visszatérésről

Interjú Elek Judittal

A Visszatérés adatlapja a hmdb-n


nka emblema 2012