sex hikaye

Alexander Payne videóüzenetével és filmjével zár a 10. Jameson Cinefest

Közép-európai premier

2013. szeptember 9. - filmhu
Alexander Payne videóüzenetével és filmjével zár a 10. Jameson Cinefest

Az egyik legnagyobb kortárs amerikai rendező, Alexander Payne videóüzenetével és a Nebraska című új filmjének közép-európai premierjével zárul majd a 10. Jameson Cinefest.

 

Az egyik legnagyobb kortárs amerikai rendező, a kétszeres Oscar-díjas Alexander Payne ismét remekművet alkotott: az Ez az életem (Citizen Ruth - Laura Dern), a Schmidt története (About Schmidt - Jack Nicholson), a Kerülőutak (Sideways - Paul Giamatti), az Utódok (The Descendants - George Clooney) rendezőjének filmje Hollywood aranykorát idézi, John Fordot és Howard Hawkst; úgy is mondhatnánk, hogy Payne a humanista amerikai filmkészítés egyetlen életben tartója. A Nebraska világpremierje Cannes-ban volt, ahol főszerelője, Bruce Dern elnyerte a legjobb férfi alakítás díját, és a februári Oscar-gála nagy esélyeseként emlegetik.

A Nebraska szervesen illeszkedik Payne életművébe: ismét a kisemberek keserédes drámáját látjuk, zseniális dialógusokkal, hibátlan szereplőgárda remek játékával előadva. A fekete-fehér mozi ismét Amerika egy olyan arcát mutatja meg, amelyet nem nagyon szoktak reklámozni: egy kisvárosi közösség viszonyrendszerét és azon belül egy család portréját.

cinefest nebraska 600

Bruce Dern alakítja azt az idős férfit, aki kap egy hazánkban sem ismeretlen marketinglevelet, amely szerint nyerhet egymillió dollárt, ha előfizet egy magazinra - meg persze, ha kihúzzák a számát. Az erősen alkoholizáló férfi rákattan a dologra, és személyesen akarja felvenni a nyereményét, a fia pedig vele tart. Persze mindenki tudja, hogy nincs szó semmiféle pénzről, de hát nem is erről szól a nagy utazás, hanem a szeretetről, az önfeláldozásról és a grandiózus életigenlésről. Payne mozija szépen ápolja és építi az emberi lelket, igazi depresszióűző csoda.

A magyar közönség a Jameson CineFesten hónapokkal az amerikai bemutató előtt láthatja a filmet: a Nebraska csak november 22-én kerül az ottani mozikba. A rendező személyes videoüzenetet küldött a Jameson CineFestre, melyet a film előtt láthat a közönség, és a fesztivál honlapjára is csak ekkor kerül ki.


nka emblema 2012