sex hikaye

Almási Tamás a One World Fesztiválon

Négy film a Kárpát-medencéből

2004. április 15. - filmhu
Almási Tamás a One World Fesztiválon
A People in Need Alapítvány szervezésében évente megvalósuló az emberi jogok köré szerveződő One Word Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Visegrádi Highlights szekciójában négy magyar filmet vetítenek majd le április 14. és 22. között Prágában. A fesztivál szervezői a szekció programjának összeállítására mindig a térség egy-egy kiemelkedő rendezőjét kérik fel. Idén Almási Tamást választották, aki két és fél napig maga is a fesztivál vendége lesz. 

Mint azt a rendező elmondta, a „prágai kapcsolat” akkor kezdődött, amikor néhány évvel ezelőtt az ő filmjét is beválogatták a Közép-európai Dokumentumfilmtár videókönyvtárába, amivel tulajdonképpen besorolták a klasszikusok közé. Ez alapján érkezett az idei döntnöki felkérés, az ezzel járó lehetőségek azonban behatároltak voltak, mivel a fesztivál szervezői előre meghatározták a válogatás szempontjait. Az angol nyelvű kópiával is rendelkező filmek között szerepelnie kellett egy saját filmnek, egy a 60-as- 80-as években és egy a 80-as- 90-es években készült nem fikciósnak, valamint egy fiatal tehetség által készített alkotásnak. Almási Tamás ezen kritériumok alapján Gazdag Gyula Hosszú futásodra című 1968-as filmjét azért választotta , mert egyrészt abból az időszakból kevés filmhez van angol nyelvű kópia, másrészt egy olyan klasszikusról van szó, amit a térség egyéb országaiban is éppúgy értenek majd, mint itthon. Schiffer Pál 1968-ban készült A Dunánál című munkája az egyik legkiemelkedőbb alkotás ebben a témakörben, míg Lakatos Róbert a Csendországért tavaly megkapta Magyar Filmkritikusok Díját, mint a legjobb fiatal dokumentumfilmes. Az Almási-filmográfiából pedig végül az itthon, illetve keleten kevésbé, nyugaton viszont annál inkább közismert 1992-ben forgatott Ítéletlenül került a „magyar csomagba”.

Almási Tamás pénteken indul Prágába, s csak egy hétvégét időzik a dokufilmes szeánszon, hiszen egy hét múlva újabb fesztivál várja Lyonban, ahol az Eu-csatlakozás apropóján vitát rendeznek Az út végén című film vetítése kapcsán. A fesztiválszereplések mellett a rendező pillanatnyilag a Ballagás-széria legújabb darabjának utómunkálataival foglalatoskodik. Az 1980-ban forgatott ballagást 1986-ban követte az Első találkozás, 1993-ban a Második találkozás, 2003-ban pedig a Harmadik találkozás, amelyben, ahogy az alkotó fogalmazott, a negyvenes generációról rajzolódik ki egy elég erőteljes képüzenet. A vágásnak május 15-re kell befejeződnie, ám máris folynak Almási Tamás nagyjátékfilmjének előkészületei. Ha a finanszírozási háttér összeáll, akkor a tervek szerint augusztusban elkezdődhet a Márió és a varázsló forgatása. Akinek mindez nem elég, addig is szemezgethet az Almási életműben a rendező egy hete látogatható honlapján.Címkék

hírnka emblema 2012