sex hikaye

Alpok-Adria Filmfesztivál

húsz filmmel Triesztben

2005. január 19. - filmhu
Alpok-Adria Filmfesztivál
A hétvégén kezdődő 16. Trieszti Filmfesztiválon húsz, Magyarországról érkező filmet láthat a közönség - adta hírül a Filmunió. Emir Kusturica Az élet egy csoda című filmjének olasz premierje nyitja meg január 20-án a filmes seregszemlét. Kelet és nyugat „metszéspontján”, az alpok-adriai Triesztben 1989-ben alapított fesztivál nagy visszatérője Janisch Attila Másnap című filmjével, mely Antal Nimród Kontrolljával együtt a játékfilmek versenyébe kapott meghívást.

A trieszti szemle az elmúlt tizenöt évben Olaszország vezető filmfesztiválja lett, mely a közép-kelet-európai filmművészet friss alkotásaira irányítja a figyelmet.

A dokumentumfilmeket illetően Kocsis Tibor Új Eldorádójakapott meghívást a Planet-díjért folyó versenybe. A trieszti fesztivál további kulcsfontosságú programjában, a rövidfilmek versenyében Mészáros Péter Ki a macska? és Mundruczó Kornél Kis Apokrif No.2 című alkotása kel versenyre magyar színekben. Fazekas Péter Mindjárt meghalok című rövidfilmjét a fesztivál Immagini névre keresztelt videó-szekciójában tűzik műsorra.

A fesztivál európai filmműhelyeket bemutató programját idén az Inforg Stúdiónak szenteli. Fliegauf Benedek mindkét játékfilmjét – Rengeteg, Dealer - és legutolsó rövidfilmjeit is műsorra tűzik. Továbbá a „magyar filmgyártó-galaxis legérdekesebb és legmerészebb műhelyeként” aposztrofált Inforg Stúdióban készült alkotások közül Buvári Tamás, Lakatos Róbert, Mundruczó Kornél, Nemes Gyula, Oláh Lehel, Politzer Péter és Szaladják István filmjeivel ismerkedhet meg a közönség Triesztben január 20-27 között.

A trieszti programban bemutatják a 25 EU ország Visions of Europe című szkeccsfilmjét, melynek magyar epizódja, a Prológus Tarr Béla alkotása. A zsűri munkájában való részvételre Gelencsér Gábor, filmkritikust kérték fel a trieszti szervezők.


nka emblema 2012