sex hikaye

Áprilisban újra indul a Titanic

19. alkalommal rendezik meg a nemzetközi filmfesztivált

2012. március 8. - filmhu
Áprilisban újra indul a Titanic

A 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált 2012. április 13-tól 21-ig tartják az Urániában, a Toldiban, a Kinoban, az Örökmozgóban és az A38-on.

 

 

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 1994-ben indult útjára, azzal a kifejezett céllal, hogy a nemzetközi filmgyártásnak a hazai forgalmazásba nem, vagy csak elvétve kerülő értékes, merész és egyedülálló alkotásait bemutassa a magyar közönségnek. 19 év alatt a Fesztivál Magyarország legnagyobb és nagyon sokáig egyetlen nemzetközi filmes mustrájává, közösségformáló és értékalkotó eseménnyé nőtte ki magát

A kezdeti egy filmszínházas, másfél tucatnyi alkotást bemutató rendezvény mostanra öt mozis - idén az Urániához, a Toldihoz, Kinohoz és az Örökmozgóhoz új helyszínként csatlakozik az A38 hajó is, ahol zenés dokumentumfilmek futnak majd -, több mint 50 egészestés filmet bemutató, rendkívül népszerű 10 napos eseménnyé vált, amely olyan hírességeket látott vendégül, mint Peter Greenaway, Jafar Panahi, Philip Ridley, Volker Schlöndorff vagy Mathieu Kassovitz. A fesztivál rangos elismerését, Hullámtörők-díjat a háromtagú nemzetközi zsűri ítéli meg, amely révén egyre fontosabb szerepet tölt be a Titanic a nemzetközi fesztiváléletben is.

Itt olyan filmeket láthatunk, amelyek talán soha nem kerülnek újra a hazai közönség elé. A fesztivál közösségformáló erejét a kiegészítő programok is erősítik: számos közönségtalálkozót szervezünk a meghívott vendégek – nem egyszer világhírű, Oscar-díjas rendezők, színészek – részvételével, de gyakoriak a más, nyilvános szakmai események is.

A fesztivál programjának szerves része a zenei szekció, amely világszínvonalon mutatja be a kortárs könnyű és komolyzene legfrissebb trendjeit, de rendre helyt kapnak képzőművészeti, festészettel és fotográfiával foglalkozó alkotások is. Idén különösen erős lesz a zenés szekció, olyan együttesekről és előadókról szóló koncert- és portréfilmekkel, mint a Sigur Rós, Neil Young, P.J. Harvey, A Tribe Called Quest, Josdé Gonzales, Devendra Bernhard és mások, de lesz magyar videoklip válogatás is. A zenei programot élő koncertek és szakmai találkozók egészítik ki. A szintén külön szekciót formáló dokumentumfilmek a nemzetközi termes legjavát képviselik, meghatározóan történelmi és politikai tartalommal bírnak és rendre teltházas vetítésekkel futnak.

Az idei program erőssége a skandináv filmes blokk lesz, a legújabb és legjobb dán, norvég, svéd, izlandi és finn filmtermést bemutatva, illetve a tavalyi ír blokk után vendégországként Spanyolország is kiemelet helyet és külön szekciót kap a programban – spanyol borkóstolóval egybekötve.

Bővebb információért nézd meg a Titanic oldalát vagy nézz utánuk a facebookon.


nka emblema 2012