sex hikaye

Arab-izraeli iskola nyerte a Verzió közönségdíját

Groó különdíjat nyert

2007. november 12. - filmhu
A vasárnap véget érő 4. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 2007. november 6. és 11. között három másik filmfesztivállal, valamint öt premier filmmel versengett a nézők figyelméért. A 453 benevezett filmből 42 ütős alkotás adta idén a gazdag programot. A Toldi mozi mellett idén a Cirko-gejzír várta a közönséget. 4320 látogatója volt a 4. Verziónak – az eddigi legtöbb.

A leglátogatottabb film A harmadik nem: a hidzsrák Indiában című német dokumentumfilm volt, amely egy a társadalom perifériáján élő csoport, a se nem férfi, se nem nő (,,több mindkettőnél" - mondja a film egyik szereplője) különösen nehéz életébe avatja be a nézőt.

A magyar filmek közül a legnagyobb érdeklődés a Dübörög a nemzeti rock című szélsőjobbos szubkultúrát távolságtartással ábrázoló, sokak által vitatott film iránt volt. Rendezője, Kriza Bori a vasárnapi záróesten a fesztivál vendége volt.

A Verzió nem versenyfesztivál, a közönség szavazatai alapján kapja az ezerdolláros Verzió Díjat a legjobb film. Idén egy izraeli alkotás, Barak Heymann és Tomer Heymann filmje, a Híd a Wadi fölött kapta. A film kivételes érzékenységgel és elfogulatlansággal követi egy vegyes és kétnyelvű általános iskolai osztály sorsát; a tanulók, a tanárok és a szülők küzdelmét a békés egymás mellett élésért, az iskolaalapítástól a tanévzáróig.

A Verzió Film Alapítvány, tekintettel a hajszálnyi szavazatkülönbségre, Groó Diána Előttem az élet című filmjét háromszáz eurós Különdíjjal jutalmazta – döntött váratlanul a Verzió fesztivál- és programigazgatója. A film a Pető Intézet egykori és jelenlegi neveltjeinek portréja, mindennapi küzdelmeik és örömeik szívszorító és lélekemelő dokumentuma. ,,Nagyon köszönöm a díjat, ám ezt nem én,  hanem a filmemben szereplő gyerekek kapják." – mondta a rendezőnő a díjátadón.

Nick Broomfieldtől – akit Michael Moore előfutárának tart a szakma - öt felkavaró, Magyarországon eddig nem vetített filmet láthatott a közönség.

„A 42 filmből 34 magyar mozi premier. A Verzión vetített filmeket máshol nemigen láthatja a hazai közönség, moziban és tévében egyáltalán nem. Ezt tudhatják a nézők, hiszen évről évre nő a fesztiválra látogatók száma. A Verzió filmjei iránt a tévés szerkesztők is érdeklődnek, így könnyen lehet, hogy egyik-másik remek alkotás mégiscsak eljut a nagyközönséghez – mondta Zádori Zsuzsa, a fesztivál igazgatója.

A Verzió oktatási programja is új helyszínnel bővült: az OSA Archívum mellett 2007-ben a Goethe Intézet adott helyet a Diák Verziónak, a délelőtti beszélgetéssel egybekötött filmvetítéseknek.

Öt magyar alkotás került a fesztivál programjába: Gát Balázs: Gipsy Side, Groó Diána: Előttem az élet, Kőszegi Edit: Menekülés a szerelembe, Kriza Bori: Dübörög a nemzeti rock és Trencsényi Klára: Az esély című filmje.

A negyedik Verzión számos film alkotóját látta vendégül a fesztivál, akikkel kerekasztal-beszélgetésen találkozhatott a közönség. Az Oscar-díjra jelölt svájci dokumentumfilmes Christian Frei (Az óriás Buddhák), a holland Leo de Boer (A vörös évek), az izraeli Halil Efrat (Szuvenír) és a lengyel Grzegorz Pacek (Menj Lousihához) filmrendezők, valamint a spanyol-német Anna Ginesti, az Embervár producere és a kínai-amerikai Jean Tsien, a Szavazz rám, légyszi! című film vágója jöttek el a Verzióra. 

Egyes filmeket a téma szakértői mutattak be a közönségnek, s tartottak beszélgetést a vetítések után. Köztük Magyarics Tamás, az ELTE Amerikanisztika tanszékének professzora, Krajczár Gyula, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese, Schweitzer András, a HVG újságírója, Stőhr Lóránt, filmesztéta.
Az ötödik Verziót 2008-ban november 4-9-ig rendezi az OSA Archívum és a Verzió Film Alapítvány.Címkék

hírnka emblema 2012