sex hikaye

A Sorstalanság külföldi visszhangja

Mindjárt meglépheti a 100 ezer nézőt

2005. február 16. - filmhu
A Sorstalanság külföldi visszhangja
Kedd estig több mint 88 ezer nézőt vonzott a Sorstalanság. A Nobel-díjas regényből készült film kritikai fogadtatása külföldön pozitívabb az itthoni megoszló véleményekhez képest. A Variety értékelése szerint Koltai Lajos debütáló rendezése olyan új megközelítésbe hozza a Holocaustot, amellyel A Schindler listája és A zongorista című filmekben sem találkozunk.
 
 
 
 

A Variety kedvező kritikája komoly segítséget jelenthet abban, hogy a Sorstalanság minél előbb amerikai forgalmazóra találjon - mondta Hámori András a film producere. A tengerentúli sikert vetítheti előre, hogy Európában már Olaszországban és Németországban is aláírták a mozi forgalmazásához szükséges szerződéseket. A Berlini Filmfesztiválon résztvevő producer elmondta, azon dolgozik, hogy további európai forgalmazókat találjon filmje vetítéséhez. Ebben sokat segíthet a Screendaily weboldalon és a Der Spiegelben megjelent elismerő kritika, valamint a Sorstalanság február 15-én este az 55. Berlinálén lezajlott bemutatója.

A film a korábbi egyezkedéseknek köszönhetően végül a versenyprogramban volt látható. A Sorstalanság sajtófőnöke, Gréczy Zsolt elmondta, hogy a tegnap este tizenegykor kezdődött vetítésen teltház és vastaps fogadta filmet, bár más források szerint voltak olyanok, akik elhagyták a termet.

Ami a Sorstalanság hazai nézettségét illeti, a február 10-i hazai premiert követően vasárnapig több mint 64 ezer, kedd estig pedig összesen 88.399 nézőt regisztráltak. Ezzel Koltai Lajos első rendezése a legjobban induló mozik közé került, hiszen Magyarországon ilyen rövid idő alatt ekkora látogatottságot kevés film mellé jegyeztek fel. A tavalyi év hazai sikerfilmje a Magyar vándor az első négy nap csaknem 80 ezer látogatót ültetett a vászon elé, a közelmúlt hollywoodi sikerfilmjei pedig 20 és 30 ezer közötti nézőt vonzottak a filmszínházakba.

Sorstalanság
Nagy Marcell Köves Gyuriként
Az InterCom adatai szerint a Sorstalansághoz hasonló erős kezdést csak igazi blockbusterek tudtak produkálni az elmúlt időkben, mint például a Pókember 2 (69 ezer), a Mindenható (63 ezer) vagy egy olyan családi mozi, mint a Szörny Rt. (65 ezer).

Általában egy film össznézőszáma hozzávetőlegesen megjósolható az első négy nap látogatottsága alapján – mondta Ádám Bernadett az InterComtól. Ennek alapján jóval 300 ezer fő felett várható a látogatók száma, ami messze meghaladja az előzetes 200-250 ezres számítást. Összehasonlításképpen a 300 ezer feletti nézőszámot elért Valami Amerika és a 200 ezres nézőszámot meghaladó Csocsó a bemutatót követő első négy nap alatt 26 ezer, valamint 15 ezer látogatót csalogatott be a mozikba.

A magas nézőszám elérésben szerepet játszik, hogy a Sorstalanság összesen 35 kópiával forog úgy a multiplexekben, mint a művészmozikban, Budapesten 16, vidéken pedig 19 tekerccsel.

A Sorstalanság sikerében azonban nemcsak a statisztika, és a puszta kópiaszám játszott fontos szerepet. Ádám Bernadett szerint a magas nézőszám elérését segítette maga a téma, a Nobel-díj ténye, valamint a rendező és a Köves Gyurit alakító Nagy Marcell személye is.

(26) 
Hozzászólások
26-24  /  26
2005. február 20. vasárnap, 22:45#26| torolt felhasznalo
http://www.ma.hu/page/cikk/af/0/113627/1
2005. február 20. vasárnap, 22:07#25| torolt felhasznalo
Minden relatív. Ez a költségvetés már nyugaton is jelentős, ha nem is kivételes. De az ENNEK megfelelő nyugateurópai költségvetés (ezt is nehéz belőni persze, mert melyik országot vegyük?) azonban már nagyon-nagy pénz. Sven Nykvist - akiről elmondható, hogy fotózott pár filmet - egy átlagfilm költségvetését tudta összekaparni első filmjéhez. Többet nem hiszem, hogy rábízott volna a Svéd Filmalalpítvány. (nem is csinált, h jól tom, több filmet) Van tehát operatőr, aki kap pénzt első filmre (lsd. Zsigmond Vilmos), de ilyen volümenüre kötve hiszem. (Ellenpélda meggyőzne).

Ami a csodát illeti - régen rossz, ha egy film a csodavárás jegyében készül. Arról nem beszélve, hogy jó, ha valakinek tényleg van mit mondania egy témáról. Koltainak szemmel láthatóan nem volt. Azt hitte, elég, ha jó alaposan megrendül saját megrendülésétől.... Kékharisnya gondolkodás ez a javából. ..
 
Előzmény: tüsmester #24
 
2005. február 20. vasárnap, 14:15#24| tüsmester
Igazad van, de ugyanezt a kérdést föltették Bereményinél is, és föl fogják tenni mindig, az embereket érdekli, ez van.

off

Annyi kiegészítést azért megérdemel Koltai, hogy ő a nyugati operatőröknél kicsit jobban belefolyt a filmjeibe. Ketten csinálták Szabóval a mozikat; korábbi cikkekből, beszélgetésekből kiderül, hogy ugyanúgy megvolt az elképzelése a filmjeiről, ahogy a rendezőnek - ez kellett ahhoz, hogy a képei kövessék, hitelessé tegyék a sztorit.
Mivel ez nyugaton nem számít egetverő költségvetésnek, ott is rábízták volna. Más kérdés, hogy nem sikerült a csoda, ez van.

on, bocs.
 
Előzmény: torolt felhasznalo #23
 

nka emblema 2012