sex hikaye

Aukción a Szegénylegények plakátja

160 ezer forint a kikiáltási ár

2015. október 7. - filmhu
Aukción a Szegénylegények plakátja

Mintegy 170 magyar és külföldi filmposzter kerül kalapács alá a BÁV első plakátaukcióján, amelynek kiemelkedő darabja Jancsó Miklós Szegénylegények című filmjének kultikus plakátja lesz.

A tavaly elhunyt Kossuth-díjas filmrendezőre a londoni Academy Cinemának készített Szegénylegények plakátjával emlékezik a BÁV. A plakát az október 13-i aukción 160 ezer forintos  kikiáltási árról indul. A filmet Angliában The Round-Up címmel tűzte a műsorára az Academy Cinema. George Hoellering, a mozi tulajdonosa saját forgalmazású filmjeihez előszeretettel rendelt plakátokat Peter Strausfeld grafikustól, így történt ez a Szegénylegényekkel is. A 300-500 példányban, linómetszéssel, a művészre jellemző egyedi stílusban készült plakátok mára már ikonikus darabokká váltak és meglehetősen drágán kelnek el az európai plakátaukciókon.

roundup600

A BÁV első plakátárverésén olyan kiváló magyar és külföldi grafikusok, valamint festők által készített poszterek kerülnek kalapács alá, amelyekből mára már csak néhány példány maradt fenn. A nemzetközi gyakorlattól eltérően Magyarországon még viszonylag kis gyűjtőkörrel rendelkezik a plakát műfaj, ezért egy-egy kiugróan drága régi plakátot leszámítva ma még bárki számára elérhető áron lehet szert tenni egy-egy kedvenc film vagy grafikus alkotására. Az aukciós kiállítás október 10-ig tekinthető meg a BÁV Apszistermében, szeptember 29-én délután Badits Marcell, plakátgyűjtő beszél a magyar plakátművészetről, az aukcióra pedig október 13-án kerül sor.

(forrás: MTI)


nka emblema 2012