sex hikaye

Az ajtó is versenyben lesz Pulában

2012. július 6. - filmhu
Az ajtó is versenyben lesz Pulában

Szabó István Az ajtó című filmje is versenyben lesz az 59. Pulai Játékfilmfesztivál nemzetközi programjában - tudatta az MTI.

 

A fesztivál Europolis elnevezésű nemzetközi szekciójában, valamint az idei vendég ország, Franciaország programjában július 14. és 28. között összesen 18 filmet láthat a közönség a Valli art-moziban, a várban és az amfiteátrumban az isztriai megyeszékhelyen.

A sort az idei Berlinale nyitófilmje, Benoit Jacqout Les Adieux a la reine című alkotása nyitja és Michaela Haneke cannes-i aranypálmás, Amour címűfilmje zárja.

Szabó István Az ajtó című filmje mellett Robert Guédiguian, Pawel Pawlikowski, Xavier Durringer, Gilles Marchand, Ralph Fiennes is versenyez még a nemzetközi mezőnyben.

azajtokep 500


Az Europolis versenykategóriában a zsűri (Milco Mancevski rendező; Mirjana Karanovic színésznő; Metod Pevec, színész-rendező) három díjat oszt ki: a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, illetve a legjobb színésznek járó Arany Arénát. A horvát kritikusok, valamint a fiatal filmkedvelők bíráló bizottsága is megválasztja az általa legjobbnak ítélt alkotást.

A pulai filmfesztivál több mint 70 ezres nézőszámmal a leglátogatottabb filmes rendezvény Horvátországban. A római kori arénában 1938-ban tartották meg nagy sikerrel az első filmszemlét, 1953 óta pedig minden évben megrendezik a versenyt.

Az idei fesztiválon a hazai filmek szekciójában 11 horvát nagyjátékfilmet mutatnak be. Külön csoportban versenyeznek a délkelet-európai régió filmjei, a kisebbségi filmek és most először rövidfilmek is. A fesztivált számos kísérőrendezvény, retrospektív vetítések, koncertek, kiállítások és a nagysikerű horvát rajzfilmfiguráról, Baltazar professzorról elnevezett gyermekprogram színesíti.


nka emblema 2012