sex hikaye

Bódy Gábor születésnapjára

60 éves lenne

2006. augusztus 30. - filmhu
Bódy Gábor születésnapjára
Fotó: Galló Gusztáv
Forrás: MNFA-MFFA 1946. augusztus 30-án Budapesten született Bódy Gábor, az avantgard legendás alakja. A művész az Elte bölcsészkarán szerzett diplomát történelem-filozófia szakon, innen került az SZFF rendező szakára. Tanulmányaival párhuzamosan a Balázs Béla Stúdió keretein belül megszervezte a Filmnyelvi sorozatot, a stúdió első kísérleti filmes projektjét. Az Amerikai anzix, a Psyché I-II és a Kutya éji dala alkotója 39 éves korában önként hagyta itt a világot.

Diplomás rendezőként a Mafilmnél művészeti ügyintézői, majd öt évvel később rendezői állást kapott. BBS-beli munkájának egyik középpontja a "Filmnyelvi sorozat" elindítása, a kísérleti filmezés újraszervezése volt K/3 néven. Mindezek mellett négy évig dolgozott Weöres Sándor Psyché című verses regényének adaptációján. Az 1980-ban bemutatott Nárcisz és Psyché három különböző hosszúsága változatban készült el, külön tévére és videóra is. A romantikus szerelmi vízió a XVIII. század végétől tesz utazást az első világháború végéig Ungvárnémeti Tóth László (Nárcisz) és Lónyai Erzsébet (Psyché) beteljesületlen szerelmén, illetve Psyché és későbbi férje (Zedlitz báró) kapcsolatán keresztül. A monumentális alkotás az élet és halál, a test és szellem, a férfi és nő, a szabadság és realitás konfliktusát boncolgatja, a mondanivalót erősíti a látvány: lenyűgöző festői beállítások és expresszionista díszletek, amellyel a rendező új vizuális nyelvet teremtett. (A férfi főszerepet Bódy a Krétakör című művében is szereplő német Udo Kierre osztotta, akinek magyar hangja a nézőt zavarba ejtő módon a másik főszerepet játszó Cserhalmi György volt, az ő hangját Garas Dezső adta.)

A magyar filmtörténet egyik legeredetibb tehetsége 39 éves korában, 1985. október 24-én lett öngyilkos Budapesten. (Csak halála után több mint egy évtizeddel derült ki, hogy a nagyformátumú rendező egy ideig együttműködött a kommunista rendszer titkosszolgálatával.) Utolsó kész munkáját, Novalis Valcerére forgatott klipjét halála napján mutatta be a kölni televízió. Három nagyjátékfilmjén kívül több befejezett és befejezetlen munka maradt utána, a Kozmikus szem című filmtöredék, illetve két forgatókönyv, a Tüzes angyal és a Pszichokozmoszok.Címkék

hír


(2) 
Hozzászólások
2-1  /  2
2006. szeptember 13. szerda, 16:41#2| vajda-i
Hihetetlen, hogy még ma is vannak olyanok, akik nem értik érzékiséggel és vizuális fantáziájával átszőtt, bonyolult szellemiségét, mindenütt meglévő kísérletező érzékét, magasan izzó személyiségét. Akik ismerték őt személyesen, ma is kétfelé válnak, mint minden zseninél, a "szeretem" vagy " utálom " ellentéte jól mutatja azt a tényt, hogy ez a zseni, bárhonnan is jött és bárhová is tartott, az általa választott úton, a maga öntörvényű módján , a kor legnagyobb alkotói és kísérletezői közé tartozott, ezért sokan irigyelték tehetségét. Vajon ma milyen lenne?
Vajda Ildikó
2006. augusztus 31. csütörtök, 13:24#1| ukiyo
Ha már születésnap – és egy legalábbis tematikus oldalon:

Bódy teoretikusként és gyakorló művészként Moholy – Nagyhoz mérhető totalitásban foglalkozott a kinematografikus nyelv vizsgálatával és alkalmazásával, valamint az eredmények expanziójával – például a vizuális nyelvre való nevelésben. A szeriális jelentés, mint a jelentés „nullafoka”, az affirmációelmélet, a McLuhan – i „hideg médium” felmelegítése csak néhány példa kutatásai közül, látni kell azonban hogy ezzel -különösen utóbbival, és mintegy 20 évvel megelőzve saját korát – XXI. századi „hot-spot” - okat előlegez. Akárcsak azzal, hogy INFERMENTAL c. időszakos kiadványa nemzetközi viszonylatban is az első video – magazin volt.

Akiket bővebben érdekel, számos írását olvashatják például a Peternák Miklós szerkesztésében megjelent Végtelen kép c. könyvben

nka emblema 2012