sex hikaye

Box Office: A múmia, aki ott se volt

Mummyfikázás

2008. augusztus 4. - filmhu
Box Office: A múmia, aki ott se volt

Ki gondolta volna, hogy a görög szigetvilágba importált négy svéd magastalpú slágergyárost egy olyan folytatás paskolja le a dobogó legfelső fokáról, amelynek címbéli állítása egyszerre nyelvtörő és átverés, s maga film leginkább a közreműködő számítógépes szekciót elégíthette ki.

De ne rohanjunk annyira előre, hisz még itt van nekünk a heti másik premierünk, a Mrs. Ratcliffe forradalma. 18. helyen általában magyar művészfilmek végeznek a premier hetében, és ha még hozzátesszük azt is, hogy nyár van, a forgalmazó nyilván elgondolkodik az időzítésen. Meg azon, hogy csak azért, mert egy film Magyarországon játszódik (bár a filmben az NDK-ban járunk) és magyar színészek szerepelnek benne, nem lesz belőle csúcsdöntögető blockbuster.

Sőt, pont az az est látszik előfordulni, hogy a nagy nyugati testvér eljön hozzánk, és elmeséli a mi történetünket - még ha vígjátékba is oltva. Tetszettek volna élni a cuculizmusban, sőt, tetszettek volna nevetni a cuculizmusban, nem pedig odaát.

Amúgy a címszereplőt alakító Catherine Tate azért sokat javít a film végső megítélésén, a BBC-n futó Catherine Tate Show gazdája, amely visszatérő jelenetsorokból áll össze, és a zsémbes vénasszonytól a pronyó feleségen át az idióta kamaszlányig mindent Tate alakít benne - amúgy csak ajánlani tudom, sokkal viccesebb, mint ez a visszás és gyengus próbálkozás.

Catherine Tate arcai - nem méltó hozzá a Mrs. Ratcliffe forradalma

Térjünk át a felső régiókra, a Wall.E (WALL.E? WALL-E?) harmadik lett a második héten, először. 12 090 nézője minden bizonnyal jó befektetésnek érzi a mozijegy árát, vagy, kevésbé a korunkat megmérgező materialitás stíljében fogalmazva, jól szórakozott. Amúgy a Kung Fu Pandára többen ültek be (4051), mint a legújabb X-aktás kavarásra (3872) - holott az animációs izé három héttel idősebb, igaz nagyjából 100 000 nézővel előbbre jár, mint a másik  -, de a jegyárak szeszélye folytán az utóbbi került a 5., az előbbi pedig a 6. helyre.

Adam Sandler melírozott-ügynökös-farmersortos-közel-keleti komédiája, a Ne szórakozz Zohannal jól tartja magát a 4. helyen, 5033 néző nevethetett az ügynök-fordász kalandjain, az Apatow-istálló eddigi leggyengébb darabján. A Mamma Mia! 22 415 nézőt hozott a 3. héten, összesen pedig már túllépte a 147 000-es számot - erre szokták mondani, hogy lehet benne valami. Rob Cohen filmje,  Múmia 3. - A Sárkánycsászár sírja pedig 37 650 nézővel végzett az élen.

Ez köszönhető lehet amúgy a jó előzetesnek is, meg a sorozat korábbi két (a Skorpiókirállyal három) darabjának is. Meg annak, hogy ez volt az egyetlen heti érdemleges premier. Csak maga a film nem érdemli meg: a címbéli múmia, mummy az angol szó élőhalott jelentésében értendő, tehát senki ne várjon gézzel körbecsavart tetemeket (persze vicces, amikor a magyar szinkronban mindenki múmiákat emleget).

Mennyi? - Jet Li most tudta meg, hány éves

Gonoszan megjegyzem, hogy a nagy csinnadrattával beharangozott Jet Li azért simán elmenne múmiának, a felmutatott harcművészeti teljesítmény alapján mindenképp. A Sárkánycsászár lendületesnek csúfolt csoszogása és vágót próbáló harci jelenetei amúgy csak a film utolsó negyedórájában látható, addig animált alakban, rossz minőségű kőből megalkotott szoborként láthatjuk a mestert. Feltűnik a színen még pár erőltetett és kínos poén, három 100%-os CGI-jeti, pár ezer zombi és agyagkatona, egy csinos kínai, pontosabban hongkongi színésznő (Isabella Leong, lead-képünk előtte tiszteleg), meg a pénzéhség, mármint a gyártóé - átható, mindent elöntő, semmit sem tisztelő.

Szóval gyenge, csalódást okoz a Múmia 3., de talán épp ezért esik majd olyan jól jövő héten Christopher Nolan legújabb, rekorddöntögető és várva várt Batman-története, A sötét lovag.

(Forrás: odeon.hu)Címkék

hírnka emblema 2012