sex hikaye

Box office: Horrorra akadva

Nem trappista

2009. szeptember 14. - filmhu
Box office: Horrorra akadva
A dús heti filmválasztékból a két horror nyert el ilyen-olyan tetszést, a politikai szatíra és a tinivígjátékba oltott Oidipusz-történet nem tudta megugrani az amúgy nem túl magas szintet.

A vihar, vagyis a Moziünnep előtti csend tovább tart, és ezen a héten tetőzik - két rétegpremierfilm érkezik a héten, klausztrofóbok, irány a mozi -, a múlt héten tovább csökkent az átlagos nézőszám, igaz, a legnézettebb 10 film orsázgosan csak 3%-nyi nézőt vesztett. De az így kialakuló 78 727-es számadat elég sovánka, emlékezzünk a nyár nagyúágyúira, a Transformers 2. 97,5 ezer nyitóheti nézőjére, nem is beszélve a Jégkorszak 3. 142 ezernél is több látogatójára, vagy az abszolút csúcs Harry Potter-film 167 ezres, súlyos nyitórekordjára.

A választék azért nem volt vészes, bár romkom és animáció híján igazi húzónév nem volt. Tóth Barnabás első filmje, a Filmszemle versenyprogramjába be nem válogatott, szókimondó Rózsaszín sajt nem kezdett valami fényesen, az országos 10-es listára fel sem került, Budapesten is csak a 19. lett 1025 nézővel (amibe bele lett számolva a díszbemutató is), az országosan 32 teremben elérhető film kritikai visszahangja is elég vegyes lett - a Moziünnepen és utána eldől, mennyire a rugalmatlan nézői szokásoknak köszönhető mindez.
 

Nem elég rózsaszín...

Az Egy kis gubanc rutinos vén rókák filmje, Armando Iannucci lényegében egész estére bontotta ki a remek A kormányrúdnál című BBC-s politikai szatírasorozatot (amelynek különböző időszakokra rendezője, producere, írója is volt), melyeknek a briteknél nagy hagyománya van (utaljunk csak az itthon is vetített korai 80-as években játszódó Igenis, miniszter úr! sorozatra), itthon viszont a politikával már egyre kevésbé van kedve bárkinek viccelődni (avagy a politikai hírek önmagukban betöltik a (durva) kabarétréfa funkcióját is), magyarán ez sem aratott nagy sikert - bár ki tudja, 257 budapest néző minek számít.

A valóság ilyetén beszüremkedése tehát nem volt ínyünkre, ám a stresszoldó pihenés értelemben vett szórakoztatás annál inkább: a virtigli cirkuszi szám A dinoszauruszok nyomában 3D 13. lett Budapesten a maga 1189 nézőjével - az ilyet hívják családi mozinak, bár egy átlagos családhoz már elég sok megy el a jegyekre. A Jégkorszak 3., szintén dínóilag érintett film a jövő héten minden bizonnyal átlépi a 600 ezres határt, amihez előre is gratulálunk - most 598 479-nél jár, a héten országosan a 7. helyen zárt 4057 nézővel.

Ahogy hullik a gesztenyefa levele, úgy lesz elég egyre kevesebb kópia a sikerhez - a Kísértetjárás Connecticutban a 9. helyen végzett országosan (3004 néző) (7. lett Budapesten - 2348 néző) mindössze 10 kópiával, de az Amerikában már hetek óta diadalmaskodó Végső állomás 3D lett a sikeresebb horror: a 15 kópiával bemutatott film mutatja a 3D egyre nagyobb itthoni sikerét, és talán azt is, mi különlegeset tud nyújtani a mozi, amit nehéz letölteni az internetről - ami nem jelenti azt, hogy messiásként kéne tekinteni a térhatású mozira. 

Mindenesetre a 25 307 néző majdnem dupla annyi, mint a 2. helyezett Becstelen brigantyk 23 995-je (dupla annyi kópiával, négy héttel öregebben). Amrikában mindeközben 15,6 millióval a második helyen zárt Tim Burton új animációs filmje, a 9, míg a 6. lett az új magyar független filmes forgalmazó Palace Pictures által bemutatandó Sorority Row - szintén horror. A győztes az Amerikában nagyon népszerű Tyler Perry-vígjátéksorozat harmadik darabja, a Tyler Perry's I Can Do Bad All By Myself 24 milliós nyitással.
 

(forrás: odeon.hu, box office mojo, országos forgalmazói adatok)


nka emblema 2012