sex hikaye

Box office: Megbicsakló Halálkeringő, törpe Nibelungok

Új moziláz

2010. január 18. - filmhu
Box office: Megbicsakló Halálkeringő, törpe Nibelungok
A héten két magyar film is bemutatkozott, ám az Avatar-Sherlock Holmes kettőst csak egy 2,7-es imdb-pontszámmal rendelkező film tudta megszorongatni.

BKV-sztrájk ide vagy oda, a mozizási kedv csak kis mértékben esett, és a legnépszerűbb filmek esetében nem is számottevő. Tizenhárom százalékot esett az országos és a fővárosi mozibevétel, amihez adalék, hogy az Avatar 12, a Sherlock Holmes pedig 42%-ot zuhant, a többi, régebb óta játszott film pedig átlagosan 40-50%-ot. A premierfilmek hozták be tehát a csökkenés egy részét, s az öt filmből három be is került a heti 10 legsikeresebb közé - a két magyar indulóról nincs országos adat.

Feltartott kézzel?

De következtetéseket azért levonhatunk a budapesti szereplésből. Köves Krisztián Károly honi műfajteremtőnek (modern thriller) szánt filmje, a Halálkeringő a fővárosban 1482 nézőt csípett fülön, míg a Mundruczó-féle Nibelung-lakópark 241-et. Az előbbinél ez bátran nevezhető kudarcnak: a plakátokkal, tévészpotokkal megtámogatott, Kern-Dobó húzónévpárossal megtűzdelt film talán sugallt radikalizmusával, vérben tocsogásával, esetleg kritikai visszhangjával riasztotta el a nézőit, illetve az is elképzelhető, hogy a rugalmatlanabb magyar nézői szokások (1, megnézi-e vajon egy Kern-rajongó kedvencét egy thrillerben? 2, vevő-e a Story Magazin népe az erőszakfilmekre, lásd Zuhanórepülés kudarca vs. Made in Hungaria, Valami Amerikák stb. sikere) is szerepet játszottak a bukásban. A már színházban sem tömegeket megmozgató Nibelung-lakópark pedig nem is tervezett lehengerlő kópiaesőt, így a nézőszáma kicsi, de befolyásos véleményformálói réteget takarhat.

A többiek becsülettel teljesítettek egy amúgy nem gyenge héten, amikor négy film is átlépte a tízezres határt. A minden különösebb marketingkampány nélkül belépő 51-es bolygó elérte az 5900-as szintet, ami nem eget rengető, de a Shrek forgatókönyvírói utórezgés, úgy látszik, ennyire elég. Különösen örömteli, hogy a Heath Ledger-Terry Gilliam-féle Doktor Parnassus... a második legnépszerűbb premierfilm lett 9299 nézővel (igaz, az Alvin és a mókusok 2. megelőzte nézőszámban a listán, de bevételben nem) - szép eredmény ez egy ilyen szép, okos filmtől.

A harmadik, egyben legnépszerűbb premier a Hová lettek Morganék? lettek, aminek megjósolásához nem kellett nagy tehetség, elég volt rápillantani a stáblista elejére, ahol is Hugh Grant és Sarah Jessica Parker neve áll.

Sherlock Ritchie a második, az Avatar az első, és ez még egy darabig így lesz. Az összbevételben már 1,6 milliárd dollárnál tartó, itthon a 659 millió forintos határt is túllépő filmről immár szinte biztosan elmondható, hogy meg fogja előzni a Titanicot az örökranglistán, és nyilván a minden idők legsikeresebb filmjeit tartalmazó, átszámított értékekkel dolgozó amerikai eredményeket tükröző táblázaton is előrébb lép a 36. helyről.

Az Avatar új korszakot nyitott, új mozizási hullámot generált - milyen jó lenne, ha ezt a magyar filmek is meg tudnák lovagolni.

(forrás: odeon.hu, box office mojo, országos forgalmazói adatok)Címkék

hír , box officenka emblema 2012