sex hikaye

Box office: megyünk az őszbe

Sztár-Rambók és 3D

2008. szeptember 9. - filmhu
Box office: megyünk az őszbe

Rendhagyó módon két hét bevételi és látogatottsági történéseit boronáljuk most egybe, hogy az ezzel nyert perspektíva általtávolabbi szirtekre is ellássunk. A beköszöntő ősz hűs szele az eddigi éllovast is meglegyintette.

A vénasszonyok nyara beköszöntve, az iskolakezdés eljövendve - megjött az ősz, a filmek szezonja, amikor a filmnézés ismét nem csak a fanatikusok és az időmilliomosok dekadens kedvtelése. Ennek megfelelően lassan, de biztosan emelkedik a premierek száma, és az átlagos fajsúly is egyre nagyobb. A két hét két külön világ: az elsőn inkább a pangás, a másodikon pedig a mozgolódás jelei látszódnak. Pedig nézőszám tekintetében alig van különbség, 55-56 ezer körüli, nem túl izmos látogatottság jellemzi mindkét hetet.

Tanúja lehettünk Indy és családja lassú kimúlásának, a Hancock és a Wall.E átlépte a 100 ezres határt, ám a kevésbé jó, érdekes, terjesztett (nem kívánt törlendő) filmek nem hoztak áttörést: a Szerzők jó, de itthon nem az a kifejezett közönségfilm - 502-en látták, ami, főleg a későbbiek fényében, nem is olyan rossz adat. A három rablót pedig 238-an - ezt a különlegességében nehezen beskatulyázható filmet ma, három héttel a bemutató előtt már alig lehet moziban fellelni. Ewan McGregor újabb narcisztikus felcsillanása, A szex telefonhívásra ellenben (a címbeli hívószótól talán nem függetlenül) 4269 nézővel a hatodik helyen zárt. Amúgy az a hét is a Mamma mia! durva dominanciájában telt el, 12 351 heti néző a hetedik héten, 266 177 néző összesen - ehhez nincs mit hozzátenni, maximum azt, hogy a Trópusi vihar premier előtt is bejött a 8. helyre 3163 nézővel, ami ómennek sem rossz.

Az Árnyékokra és Stanojevskára szinte senki nem volt kíváncsi 

A macedón filmgyártás nemzetközi szinten is kiemelkedő figurája, az 1994-es Eső előtt rendezője, Milcho Manchevski most misztikus-hazafias-félerotikus thrillerrel, az Árnyékokkal jelentkezett, de a magyar nézők nem vevők a műfajhalmozásra - 32 honfitársunk látta, bár ez a szám a hazánkban járó macedón turstákat is takarhatja. Az eredeti nyelvű cím, a Senki így arra is választ ad, ki mutat érdeklődést a film iránt. Holott megismerkedhetünk a macedón Audrey Tautou-val, Vesna Stanojevskával is, mégpedig elég közelről. A Jelenetek két házasságból nézettségéről nincs adat, de azért remélhetőleg minél többen megnézik majd, mert az évad egyik legjobbja. Miss Pettigrew és az ő nagy napja is eljött: a könnyed, Francis McDormand alakításával megtámogatott film az üdítő  9. helyen végzett, 2001 nézővel.

A fiúk megkezdték a nagy menetelést

Folytassuk a 3. helyezettel, amely nem más, mint a Mamma Mia! Csúfos kudarc, visszaesés, elindult a lejtőn, vége, kipurcant - a film a tízezres határ alá esve elérte fennállása, azaz bemutatása óta a leggyengébb helyezését, 8458 nézőt vonzott csak, micsoda szégyen - no hát simán lesz még olya gyengébb hét, amikor Björn és Benny viszi majd a prímet. Ez a nézőszám azonban több a második helyezett Utazás a Föld középpontja felé nézőszámánál, a 6843-as számmal büszkélkedő film csak a 3D-s filmek nagyobb jegyárai miatt előzte meg a Nyár és az Év Slágerét, amely már 280 ezer felett jár összességében.

De akár hat-, akár nyolcezer, az első helyezett toronymagasan a Trópusi vihar - a Ben Stiller-féle paródia és metaparódia Robert Downey Jr. palócosított magyar szinkronjával, tömény sztárhabzásával magyar vászonra termett mozi, 18 867 honfit nevettetett meg, s ugyanakkor Amerikában is átlépte a 100 milliós bevételi határt, és a nyár egyik nagy sikere lett - amelyben az is segítségére volt, hogy különböző érdekvédelmi szervezetek hevesen támadták a filmet a kretén szó használata miatt. És mondja valaki, hogy a PC-nek semmi haszna nincs.

Forrás: odeon.hu






nka emblema 2012