sex hikaye

Box Office: Rózsaszín Hungária

Kéthét görnyedve

2009. február 16. - filmhu
Box Office: Rózsaszín Hungária
Filmszemle, gyilkosság, etnikai problémák közepett zarándokolt moziba a fővárosi nagyérdemű, jó szokása szerint leginkább elfeledkezni a valóságról - ki Benjamin Buttonnal, ki a Csókkirállyal, ki pedig animált ebekkel.

Lassan elülnek a jubileumi Filmszemle hullámai, a magyar filmesek kiünnepelték magukat, főleg a dokumentumfilmesek, a népek meg kinézték magukat magyar filmileg, erre utal az is, hogy mind a Valami Amerika 2, mind a Kaméleon a saját mértékéhez képest jelentős visszaesést szenvedett nézőszámilag a Filmszemle alatt: utóbbi 2032 nézővel a 10. helyen volt (ez 34%-kal kevesebb néző az előző hetinél), majd a múlt héten 1729 néző, 13. hely. A Valami Amerika 2 esetében ez így néz ki: 7343 néző, 6.hely, -19%, majd 6812 néző, 6.hely, -8%. Vagyis volt egy hét, amikor a nézők felkerekedtek, egy Egyszer élünk! csatakiáltással elcsattogtak a Filmszemlére. A Nem vagyok a barátod országosan 2500 nézőt csinált, ebből 2000 a Szemlén látta az új Pálfi-opuszt, 366 Budapesten, a többi vidéken.

Nem túl szép adatok, bár a film azért lenyomta a Kuszkusz titkát (28. hely, 262 néző), ennél nyilván jobb premierheti nézőszámról álmodott alkotó s forgalmazó. az El Greco viszont megelőzte a Nem vagyok a barátodat, 493 nézővel - igaz, nem mutatták be a Filmszemlén. Ezen a héten amúgy kettészakadt a mezőny, mivel a három másik film a 2-3-4. helyeken ücsörgött: a Transporter 3 14 269, a Benjamin Button különös esete 18 853, a Made in Hungária pedig 20 344 budapestit ejtett rabul. Az első helyre a Volt című animációs kutyafilm került (állítólag a Bolt eredeti címet viselő film magyarítására esélyes volt még a Colt, a Folt, a Tolt meg a Zsolt is, végül az ELMÜ-s product placement győzött).

Mátyássy Áron gépellenes indulatával a mellkasán átvette az Arany Orsót, mire az újrabemutatott A sötét lovag épp beért a 20. helyre, 658 néző érezte úgy, utóvizsgáznia kell. Nem könnyű a beidegződéseket levetkőzni, nem hullik az úgy, mint másról a ruha a boldog szerelemben (persze a kultúra már rég levetkezve), - a Kilencedik mennyország 28 nézőjét legszívesebben név szerint felsorolnám, hogy így írásban szorítsak velük kezet. Csakúgy a Marcela 28 nézőjével (őszintén remélem, nem egy egyet fizet, kettőt kap akció keretében kivezényelt iskolai osztállyal állunk szemben).
 

Szórakoztatóipari triptichon

A Látogató kultúrközi meséje talán az itthoni tragikus események hatására is 576 nézőt vonzott (hány tájékozatlan Konrád György-rajongó lehetett közöttük?), most hirtelenjében nem tudom, hogy ez sok vagy kevés, inkább hajlok a pozitív olvasatra, tehát hogy sok. Vagyis hát... Vegyük figyelembe, hogy a Véres Valentine 3D premier előtt beelőzött, és 4076 nézővel a 9. lett. Hát kb. ezek lennének az arányok békevágy és láncfűrészelés között?

A mezőny jól összesűrűsödött a második hétre, a 104 ezernél is több néző elég igazságosan osztozott meg a koncon, az Elcserélt életek pl. 6468 nézővel szorult a Valami Amerika 2 mögé. Na, és ki győzött a premierfilmek szörnyű csatájában? Hát a garantált minőségű, szabadalmaztatott hülyéskedés, A Rózsaszín Párduc 2 Clouseau felügyelőstül, Steve Martin-ostul, egy, a valósággal még véletlen kapcsolatban sem lévő film: 11 888 nézővel ő a 4. (ha egy nagyobb család még beül rá, már ezé a filmé a bronzérem).

Az első három helyen osztozókra is érdemes egy panorámai pillantást vetni: 3. a Volt (11897), a 2. a BBke (azaz Benjamin Button különös esete, 14 511, összesítésben 41 282), első pedig a Made in Hungária (17 739, alles zu sammen 46 411). Fenyő Miki tehát egy kis animált kutyussal és a koravén Brad Pitt-tel sétál kézen fogva, azt hiszem, idillre szomjazó lelkünknek ennyi elég is zárásnak. 

(forrás: odeon.hu)Címkék

hír , box officenka emblema 2012