sex hikaye

Cannes-ban a Filmalap

Magyar pavilon a Riviérán

2013. május 13. - filmhu
Cannes-ban a Filmalap

Május 15-én nyílik meg a magyar pavilon az International Village-ben a cannes-i filmfesztiválon - tudatta a Magyar Filmunió. Az azúrparti Cannes-ban május 15-én kezdődik a nemzetközi filmvilág elsőszámú találkozója. Az idén 66. alkalommal megrendezendő cannes-i filmfesztiválon és a hozzá kapcsolódó filmvásáron a Magyar Nemzeti Filmalap képviselői és a Filmalap nemzetközi részlegeként működő Magyar Filmunió munkatársai is részt vesznek.

 

Az elmúlt évek hagyományának folytatásaként idén is lesz magyar pavilon az International Village-ben. A pavilon célja, hogy a hazai és a nemzetközi szakmabeliek számára méltó találkozási helyet biztosítson a világelső filmes találkozó forgatagában, és információval szolgáljon a megújult magyar filmfinanszírozási rendszerről, a készülő új alkotásokról és a koprodukciós lehetőségekről.

A Filmalap filmjog értékesítési részlege több mint félszáz magyar alkotást kínál a külföldi forgalmazóknak. A 2011 novemberében kezdődött külföldi filmeladások eddig több mint 120 ezer dollár bevételt hoztak a magyar filmeseknek.

cannes International Village 500
International Village


A Filmalap által támogatott, jelenleg utómunkában lévő filmek közül, mint például a Liza, a rókatündér, az Isteni műszak és az Utóélet, többet már Cannes-ban megismerhetnek a vásárlók. Bernáth Zsolt nemrég Stockholmban díjazott Sherlock Holmes nevében című ifjúsági filmjét a Filmalap május 18-án és 21-én filmvásári vetítéseken mutatja be a potenciális vásárlóknak.

Az EU audiovizuális szektorának döntéshozóival, nemzeti filmalapok vezetőivel, finanszírozókkal, fesztivál igazgatókkal, és nemzetközi szakmai szervezetekkel egyaránt tárgyalnak a Filmalap képviselői Cannes-ban a lehetséges együttműködésről, továbbá részt vesznek az EFAD, az európai filmfinanszírozók igazgatósága találkozóján és a francia állami filmalap, a CNC „kulturális kivételek” témájában rendezendő konferenciáján. Az EU MEDIA Programja a film és a közönség kapcsolatáról „Think Audience Strategy” címmel tart egész napos szakmai programot.Nézd meg a Lágy eső előzetesét!


A Magyar Nemzeti Filmalap cannes-i megjelenését támogatja a Nemzeti Külgazdasági Hivatal.

A European Film Promotion „Producers on the Move” elnevezésű háromnapos szakmai programján Európa ígéretes producerei között Taschler Andrea (Mirage Film), Hajdu Szabolcs és Pater Sparrow készülő filmjeinek producere vesz részt a Filmalap támogatásával.

cannes taschler 500
Taschler Andrea


Idén is Cannes-ban adják át a varsói székhelyű ScriptEast forgatóköny-fejlesztő workshop 10 000 eurós Krzysztof Kieslowski-díját. A 12 jelölt filmterv között van Vágvölgyi B. András 1989 című forgatókönyve, a díjátadó május 22-én lesz.

A cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete (Quinzaine des réalisatuers) programjában láthatja először a nemzetközi közönség Nagy Dénes Lágy eső című rövidfilmjét, amely nemrég elnyerte a Friss hús rövidfilmfesztivál közönségdíját Budapesten. Május 23-án az alkotók jelenlétében a Theatre Croisetteben lesz a magyar-belga koprododukció nemzetközi premierje. Az alkotók a Filmalap támogatásával vesznek részt a díszbemutatón.


nka emblema 2012