sex hikaye

CineClassics: Korabeli filmfotók bemutatója

Dunky-fotók Miskolcon

2010. szeptember 5. - filmhu
CineClassics: Korabeli filmfotók bemutatója

Szeptember 10-én, pénteken a Miskolci Galériában lesz a kolozsvári Dunky-fotókból összeállított kiállítás megnyitója. A kiállítás a CineClassics, a CineFest filmtörténeti programsorozatának része.

Mind a magyar, mind az egyetemes filmtörténet szempontjából fontos műhely volt az 1913–1920 között a Kolozsváron működő, Janovics Jenő által alapított filmstúdió. Az alkotómunka magas színvonalát  számos film és név igazolja: itt kezdte például rendezői pályafutását Korda Sándor, aki később Sir Alexander Korda néven Angliában lett legendás rendező. Karrierje első éveiben Kolozsváron dolgozott Kertész Mihály is, aki két évtizeddel később Michael Curtizként, az Oscar-díjas Casablanca rendezőjeként tett szert világhírnévre.

És itt dolgoztak a Dunky-testvérek, akik filmfotókat készítettek: megörökítették a kort és a filmek készítését. A kiállítás anyaga ősbemutató, azaz még soha, sehol nem mutatták be. A korszak hangulatába, a filmek keletkezéstörténetébe enged egyedülálló bepillantást.


A program:

16.00 A kiállítás megnyitója
16.30 A kolozsvári némafilmgyártás képes története 1913-1920-ig (szerk. Balogh Gyöngyi és Zágoni Bálint) című könyv bemutatója

A kiállítás anyagából, a Dunky-testvérek munkásságából könyvet is kiadtak a szervezők A Dunky Fivérek és a film címmel. A kiállítás kurátora és a A Dunky Fivérek és a film című könyv szerzője: Izsák Mária


nka emblema 2012