sex hikaye

Csáth Géza utolsó hónapjai

Morfiumon a dögkeselyű

2004. október 12. - filmhu
Csáth Géza utolsó hónapjai
Morfium címmel Csáth Gézáról forgat rövidfilmet András Ferenc rendező a Duna Televízió számára – adta hírül az Atlantic Sajtószolgálat. A 25 percesre tervezett film, melynek forgatókönyvét Dobai Péter írta, életének abban a kritikus pillanatában ábrázolja Csáth doktort, amikor megtudja, hogy gyógyíthatatlan beteg, és elhatározza, hogy hátralévő éveiben önmagán kísérletezi ki a szenvedélybetegségek kezelését. A kisfilm a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készül, és tervezett ősbemutatója a februári Magyar Filmszemlén lesz.
„Évtizedek óta foglalkoztat engem és Dobai Pétert Csáth Géza személyisége. Olyan kalandos, drámai és izgalmas volt az élete, illetve olyan zseniálisnak tartom azokon a területeken, ahol tevékenykedett, hogy már régóta szeretnék róla filmet forgatni” – mondta András Ferenc (Dögkeselyű, A Szent Lőrinc folyó lazacai) rendező. Ugyanakkor egy aktuális problémát, a drogfogyasztást is felveti az orvos-zenekritikus-újságíró élettörténete, hiszen morfiumfüggőként fiatalon, 32 évesen lett öngyilkos.

A csütörtöktől vasárnapig tartó forgatás helyszíne a Magyar Földtani Intézet, amely a film szerint Moravcsik Klinikaként szerepel majd, ahol Csáth 26 évesen dolgozott, és egy kollégájától megtudta, hogy az akkoriban gyógyíthatatlan TBC-ben szenved. Életének ezt követő, fordulatot hozó három hónapjával foglalkozik a 25 percesre tervezett kisfilm. Csáth doktort Kolovratnik Krisztián, a Vígszínház művésze fogja alakítani, az operatőr pedig Kardos Sándor lesz.

A Morfium című mozit az alkotók 4.2 millió forintból forgatják, és további terveik szerint készülnek Csáth Géza egész életét átfogó életrajzi játékfilm, A  fürdőorvos felvételére is, amelyre legalább 300 millió forintra lenne szükségük. A kisjátékfilm teljes értékű, önálló alkotás, és nem pusztán azzal a szándékkal készült, hogy az egészestés mozi megvalósításához referenciaként szolgáljon, de ez sem titkolt célja András Ferencnek, hogy kipróbáljon színészeket, helyszíneket, és megidézzék a korabeli szecessziós hangulatot.
nka emblema 2012