sex hikaye

Csicska és a Valami kék a szarajevói filmfesztiválon

Zomborácz Virág és Till Attila

2011. július 12. - filmhu
Csicska és a Valami kék a szarajevói filmfesztiválon

A Csicska és a Valami kék további 9 rövidfilmmel - egy helyi alkotás mellett török, román, szlovén, bolgár és horvát munkákkal - versenyez majd a 17. alkalommal megrendezett szarajevói mustrán. A július 22. és 30. között zajló eseményen gálavetítésen láthatja a közönség Tarr Béla rendezői búcsúját, A torinói ló című díjnyertes alkotást - adta hírül az MTI.

 

A szarajevói mustra nagyjátékfilmes versenyprogramjában szerepel Nejc Gazvoda szlovén rendező filmje, az Izlet (Egy utazás), egy török alkotás, a Kirik Midyeler (Törött kagylók), Aldo Tardozzi filmje, a Horvátországot képviselő Fleke (Foltok), egy albán-görög-francia koprodukció, az Amnesztia, az Avé című bolgár alkotás, az Atmen (Légzés) Ausztriából, a Loverboy című román-svéd film, illetve az Elvesztegetett ifjúság című alkotás Görögországból. A boszniai mustra nemzetközi zsűrijét Ari Folman izraeli rendező vezeti, a seregszemle első számú díszvendége Lucrecia Martel argentin művész.


A fesztiválon tavaly 52 ország 201 filmje szerepelt, a legjobb filmnek járó Szarajevó Szíve-díjat Nikola Lezaic szerb rendező Tilva Ros című munkája kapta. Különdíjjal ismerték el Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című alkotását.
A szarajevói filmfesztivált a délszláv háború idején alapították, azóta a térség megkerülhetetlen seregszemléjévé nőtte ki magát.


nka emblema 2012