sex hikaye

Egy felhő árnyéka az Alter-Native nagydíjas

Radu Jude nyert Marosvásárhelyen

2013. november 11. - filmhu
Egy felhő árnyéka az Alter-Native nagydíjas

Radu Jude román rendező Egy felhő árnyéka című rövidfilmje nyerte a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál nagydíját. A Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa által felajánlott díjat pedig a svájci Peter Volkart vihette haza, a 606-os szoba című alkotásáért.Az idei győztes román rendező-forgatókönyvíró olyan nagysikerű játékfilmeknek volt a rendezőasszisztense, mint 2005 cannes-i különdíjasa, a Cristi Puiu által rendezett Lazarescu úr halála. Jude nevéhez fűződik minden idők legtöbb díját elnyerő román rövidfilmje, a 2006-os Képcső is. (Lampa cu caciula)

 Az Erdély TV díját Felméri Cecília Boldogságpasztilla című alkotásának ítélték, a legjobb elsőfilmesnek járó Simó Sándor-emlékdíjat, valamint a Töltőtoll-díjat pedig Eloi Henriod francia filmes kapta. Filmjének címe A kis szőke a fehér báránnyal.

 

radu

Egy felhő árnyéka

A román kulturális minisztérium Pablo Munoz Gomez belga filmest és Welkom című filmjét díjazta, Marosvásárhely városának kitüntetését pedig az olasz Alessandro Falco zsebelhette be, Raffael utcája című alkotásáért.


nka emblema 2012