sex hikaye

Egy kurzus dokumentációja

2000. július 2. - Tamás Bence Gáspár
2-2  /  3
Paths of light (A fény ösvényei) végső átirat (szinopszis)
Végső átirat
2000.06.18.

A film két párhuzamosan futó – időnként összekapcsolódó, majd végül egyesülő – élet történetét mutatja be.

Csilla szép, fiatal, de zaklatott lány. Büszke kinézetére, ebből él, modell. Szeretője, a profi fotós, Ákos fényképezi – szeretkeznek. Később Csilla egy másik fiúval flörtöl, majd divatbemutatóra megy. Kosztümje véletlenül tüzet fog a kifutón. Nála idősebb főnökével – aki a divatbemutatókat csinálja – is kacérkodik. Ákos rajtakapja őket, mikor együtt vannak, és szakít Csillával. Forgalmas napja végén Csilla spiccesen sétál az utcán. Nem tudja és nem érdekli, hol fogja tölteni az éjszakát. Doma, egy hajléktalan gyújtogató, tisztes távolságból láthatatlan testőrként követi őt.
Zoltán ugyanezt a napot a kórházban kezdi, a szemét vizsgálják. Az orvos megmondja neki, hogy el fogja veszteni a látását, ha nem hagy fel azonnal a munkájával. Zoltán aranyműves, ez munkája és szenvedélye. Vaksággal fenyegető szembetegsége van. A munkahelyén lakik, éppen válik a feleségétől. Az orvostól Zoltán egy találkozóra megy, ahol nagy munkát ajánlanak fel neki. Elvállalja. Majd a bíróságra siet, ahol kimondják a végső döntést: nem viselheti gondját fiainak. A nap végén kimerülten és kétségbeesve ér haza. Miklóska – Zoltán tanuló munkatársa és barátja, egy fiatal, becsületes és egyszerű ember, aki szintén a műhelyben lakik – megpróbálja felvidítani: az utcán talál neki egy lányt, akivel együtt aludhat.
A lány, akit az utcán talál, a spicces Csilla. Zoltán és Csilla együtt tölti a műhelyben az éjszakát úgy, hogy nem is ismerik és nem is látják egymást. Miklóska másnap kora reggel elküldi Csillát.

A következő évben. Doma a lelki zavarokkal küszködő Csillára támaszkodik és ráveszi, hogy megbízzon benne. Csilla vágyakozni kezd iránta. Zoltán nagyon nehezen tudja elviselni fiai és látása elvesztését. Egy részeg dührohamában megkísérli megvakítani magát – sikertelenül. Doma rábírja Csillát, hogy gyújtsa fel magukat, így vetve véget életüknek. Összeölelkeznek, Doma meghal. Csilla súlyos égési sérüléseket szenved, arca egész életére ráncossá válik. Néhány hónapot kórházban tölt. Amikor először meglátja új arcát a tükörben a baleset után, megpróbálja megölni magát. Zoltán és Csilla reményvesztetté válnak, miután elvesztették mindazt, ami a megélhetést és az önbecsülést jelentette számukra. Értékrendjük megváltozik és a dolgok körülöttük új jelentést vesznek fel. Egyik éjszaka Csilla egy újszülöttet talál a ház előtt, amelyben él. Megtartja. Miklóska segítségével Zoltán sebei gyógyulásnak indulnak. Miklóska mestere szemévé válik, befejezi a munkát, amit Zoltán elvállalt.

Az utolsó jelenet. Zoltán és Csilla – az aranyműves, aki elvesztette a látását és a modell, aki elvesztette a szépségét – újra találkoznak. Egy év telt el első találkozásuk óta. Megható jelenet, benne egy új, együtt töltött, élet ígéretével.

A film arról a belső erőről szól, amely mindannyiunkban ott rejtőzik, hogy az élet különleges pillanataiban fedje fel magát. Ha ez az erő jó irányban hat, a legszörnyűbb sebek begyógyítására is képes lehet. De hathat az ember ellen is, romba döntve mindent.

A film felkavaró, végletekig menő és kegyetlen lesz – ám tele reménnyel. Egy napjainkban játszódó szerelmi történet tragikus és erkölcsi elemekkel – gyönyörű, emlékezetes romantikus mese két emberről, akik megjárják a poklokat, hogy aztán találkozzanak. Általános témákat dolgoz fel, a kelet-európai filmekre – Kusturica vagy Kieslowski alkotásaihoz hasonlóan - jellemzően érzékeny módon. A szerepekben is rengeteg lehetőség rejlik – bonyolult, extrém, szenvedéllyel teli karakterek, Lars von Trier legújabb filmjeiben lévőkhöz hasonlók. A ‘Paths of Light’ megragad, meghat, megijeszt és legvégül sírásra késztet.


Címkék

nevezz , nevezes


2-2  /  3

nka emblema 2012