sex hikaye

Együttműködik a Mafilm és a HSC

Álomgyár, Álomiskola

2009. szeptember 9. - filmhu
Együttműködik a Mafilm és a HSC
Közös sajtótájékoztatót tartott a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) és a MAFILM 2009. szeptember 8-án délelőtt a Menza étteremben. A családias hangulatú sajtóreggelin Tolmár Tamás, a MAFILM vezérigazgatója és Novák Emil, a HSC-MAFILM Stábiskola vezetője beszélt a két intézmény oktatási célú összefogásáról, a MAFILM épülő műterméről és az Aranyszem Operatőr Fesztiválról.

HSC Stábiskola avagy HSChool

Három évvel ezelőtt indult a HSC Stábiskola, a Magyar Operatőrök Társasága égisze alatt, azzal a céllal, hogy filmes, tv-s szakembereket képezzenek. Az iskola munkájában kezdetektől részt vesznek a magyar filmipar legjelentősebb szolgáltatói, a MAFILM-mel kötött együttműködésnek köszönhetően azonban még gyakorlatcentrikusabbá válhat az oktatás, valamint lehetőség nyílt új szakképzés, a Szcenikai asszisztens képzés beindítására, amelynek keretében díszletépítő, festő, ruhás és kellékes asszisztenciát képeznek. Az iskola vezetője, Novák Emil elmondása szerint "klasszikus gyakornoki képzés folyik" az intézményben, tehát gyakorló szakemberek képzik a hallgatókat. A gazdasági válság okán, az OKJ-s képzések mellett OKJ-n kívüli képzés formájában, kedvezményesebb áron is elvégezhetőek a HSC tanfolyamai, ebben az esetben az OKJ-s vizsga letételéhez szükséges modul később is elvégezhető. A klasszikus filmszakmai képzéseken túl szakmai angol tanfolyamot is indít a Stábiskola, Jancsó Nyika vezetésével, amelynek során a nemzetközi produkciókban való munkához elengedhetetlen szaknyelvet sajátíthatják el a filmesek.

Segédoperatőr hallgatók munkában


Új (MA)filmstúdió Fóton

Részben a 2007-ben leégett Huszárik Műterem pótlására kezdték el építeni 2009. tavaszán a Mafilm legújabb műtermét, amely a vezérigazgató, Tolmár Tamás elmondása szerint maximálisan eleget tesz majd a korszerű filmkészítés igényeinek. A Mafilm eddigi legnagyobb, 2000 m2 alapterületű műterme eredeti hang rögzítésére is alkalmas lesz, s minden egyéb nemzetközi produkciós elvárást is kielégít, a beruházó cég vezetőjének elmondása szerint. Az 500 millió forintos beruházást a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében elnyert 142 millió forintos európai uniós támogatás mellett nagyrészt saját forrásból finanszírozza a filmgyártó cég. A tervek szerint novemberben átadásra kerülő műterembe az eddigiekhez hasonlóan elsősorban középkategóriájú - nemzetközi és magyar - produkciók bejelentkezésére számít a cég, amelynek fóti és róna utcai stúdióiban három produkció futott párhuzamosan a nyár folyamán. 

Épül a MAFILM új műterme Fóton


Aranyszem Operatőr Fesztivál 2009.

A Magyar Operatőrök társasága 2004-óta rendezi meg évente a magyar operatőrök versenyét, amely az Aranyszem Operatőr Fesztivál Nevet viseli. A verseny alapgondolata Illés Györgytől, a HSC alapítójától, és Novák Emil operatőrtől származik. Idén hatodik alkalommal rendezi meg a társaság a versenyt, amelynek során 16 kategóriában nevezhetik munkáikat a szakma képviselői. A fesztiválnak a tavalyi évhez hasonlóan a Sugár Mozi ad otthont, a mozi termeiben 2009. november 12. és 15. között lesznek láthatóak a versenybe került alkotások. A HSC tagjaiból álló három tagú zsűri a 2009. december 11-én este, a Mafilm III.-as és IV.-es műtermében megrendezendő díjátadón adja majd át a kategória díjakat, valamint a HSC gyűrűt, amellyel az operatőr munkáját segítő kollégák tevékenységét ismerik el. A HSC alapító atyja, Illés György idén lenne 95 éves, ezért az évente átadásra kerülő "Legenda díjat" az ő egykori tanítványai kapják: Kende János, Koltai Lajos, Máthé Tibor, Ragályi Elemér és Zsombolyai János. A társaság idén második alkalommal produceri díjat is ad, a "Fekete Pascal"-t a közönségfilmeket készítő cégek, a "Fehér Pascal"-t pedig a művészi filmeket készítő cégek producerei közül kapja majd az, akit a szakma arra a legérdemesebbnek talál.

A 2007-es díjátadó a VAM Design Centerben volt

nka emblema 2012