sex hikaye

Életműdíjat kap Pedro Almodóvar

Decemberben veheti át az Európai Filmakadémia díját a spanyol rendező

2013. szeptember 17. - filmhu
Életműdíjat kap Pedro Almodóvar

Az európai film hírnevét a világ filmművészetében öregbítő munkásságáért életműdíjjal ismeri el Pedro Almodóvart az Európai Filmakadémia, amely december 7-én Berlinben tartja éves díjátadó gáláját.„Nagyon örülök a kitüntetésnek. Alapítása óta a szervezet rendkívül nagylelkű volt velem” – idézte a spanyol rendezőt az Európai Filmakadémia közleménye. A szervezet döntését azzal indokolta, hogy Almodóvar filmjei nem csak abban játszottak fontos szerepet, ahogyan a spanyol, hanem ahogyan az európai film egészét látjuk.

Az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén című filmjéért Pedro Almodóvar 1989-ben megkapta a legjobb fiatal rendezőnek járó díjat, legutóbb pedig a Volver című alkotásáért ismerték el 2006-ban, amikor is öt Európai Filmdíjjal gazdagodott. Az életműdíj egyben azt jelenti, hogy a spanyol rendező lesz a berlini gála díszvendége.

Az Európai Filmakadémiát 1988-ban Wim Wenders és Ingmar Bergman hívta életre további negyven európai filmművésszel. A szervezet díjait idén 26. alkalommal osztják ki, a jelölteket november elején ismertetik Sevillában.

Tavaly Helen Mirren brit, előtte Mads Mikkelsen dán színész vehette át a hivatalos nevén European Achievement in World Cinema elnevezésű életműdíjat. A korábbi díjazottak között van Isabelle Huppert és Liv Ullmann is.

(Forrás: MTI, BBC)


nka emblema 2012