sex hikaye

Elkészült Fésős Herskó-portréja

Utrechtben a játékfilmterv

2004. szeptember 17. - filmhu
Elkészült Fésős Herskó-portréja

Fésős András Herskó címmel dokumentumfilmet készített egykori tanáráról, Herskó Jánosról. Herskó mellett, az egykori diákok is szót kapnak a filmben, valamint egyéb filmesek, akiknek a filmjeit Herskó mentette meg. Fésős hangsúlyozza, hogy nem aranyágat akar egykori tanára fejébe rakni, a filmben megszólalnak majd olyanok is, akik úgy érzik Herskó elárulta őket. (Sőth Sándor pedig Fésős Andrásnak nem kíván aranyágat a cikkhez kért helyreigazításában.) Fésős a jövő héten Utrechtbe utazik, ahova Kelj fel és járj című filmtervét meghívták a koprodukciós piacra.

A Duna-tv támogatásával készült Herskó 87 perces, egészestés portréfilm, koproducere Muhi András volt. „A film annak okán készült el, hogy Herskó a tanárom volt 92-96 között. Már tavaly megbeszéltem vele, amikor kiderült, hogy zsűrielnök lesz a Szemlén.” mondta el Fésős a filmhunak. A film nem sima beszélgetéseket rögzít, a stáb követte Herskót, a pesti lakásától egészen Stockholmig, ahol jelenleg él. Megszólalnak benne volt tanítványok, illetve a magyar film olyan figurái, akiknek Herskóhoz közük volt. „Grunwalsky Ferenc, Szomjas György, Gödrös Frigyes, Gyarmathy Lívia, Pintér Georg, Sándor Pál, Lányi András, Jeles András, Dárday István, Zsombolyai János, Ragályi Elemér, mint tanítvány beszél Herskóról. De például Szabó István elmondja, hogy első három filmjét, Az Álmodozások korát, az Apát és a Szerelmesfilmet egy az egyben Herskó mentette meg, illetve érte el, hogy a politika lecsússzon róla. Ugyanígy a Kósa Ferenc rendezte Tízezer nap esetében is Herskónak köszönhető, hogy a politikai vezetés nem kötött bele.”

Fésős fontosnak tartja a filmmel kapcsolatban, hogy nem egyszerű ünneplésről van szó, hiszen Herskó megítélése a mai napig felemás. „Legalább 10 ember kapásból azt mondta, hogy nem akar beszélni a dologról. De a filmben is vannak olyanok, akik elárulva érzeték magukat, amikor Herskó otthagyta az osztályt. Erről a témáról egyébként ő maga is rengeteget beszél.”

A film két operatőre Tóth Zsolt és Vajda Péter volt, első alkalommal a Duna televízión lesz látható október folyamán, főműsoridőben. Később valószínűleg a Filmszemlén is vetíteni fogják, illetve már Skandináviából és érdeklődnek a film iránt.

Fésős idén egy kisjátékfilmjet is forgatott 3 séta címen, mely iránt a Berlini Filmfesztivál érdeklődik nagyon, van rá esély, hogy bekerül a jövő évi programba. Kelj fel és járj című nagyjátékfilm tervét, az idei Berlinálén megrendezett koprodukciós piacon, a legjobb öt filmterv közé választották be. Ugyanezzel a tervvel, most Hollandiába, az utrechti filmpiacra kapott meghívást a rendező, ahol a már meglévő angol, francia és német partner mellé további, esetleg holland partnereket keres a produkció. „Tulajdonképpen egy kétirányú koprodukciós piacról van szó, ahol egyrészt külföldi produkciókba szállnának be holland pénzekkel, illetve a saját filmjeikhez keresnek külföldi partnereket. Eddig három komoly producer jelezte, hogy érdekelné a film, továbbá két világforgalmazó, míg a film hazai gyártója az Inforg-stúdió lesz.”

Jelenleg a költségvetés 20%-a van meg, többnyire magyar pénzből, a többit Fésős külföldi pénzekből szeretné összeszedni, de elindul a produkció a jövő évi MMK pályázaton is. A rendező úgy tervezi, hogy jövő ősszel már foroghat a film. Fésős előző, Balra a nap nyugszik című filmje, bár felerészben Németországban játszódik, nem segíti a német producerekkel folytatott tárgyalásokat, ugyanis a filmet nem sikerült bemutatni a német mozikban. „Sajnos Sőth Sándor, a film producere nem volt túl tisztességes a koprodukciós pénzek tekintetében és emiatt a németországi forgalmazás sem jött össze. A két dolognak így nincs sok köze egymáshoz.”Címkék

herskó , fésős , muhi , berlinale , hír


(3) 
Hozzászólások
3-1  /  3
2004. szeptember 23. csütörtök, 17:52#3| torolt felhasznalo
Meglepödve olvastam Fésös András sorait és kommentárját Söth Sándorról. Èn a film németországi gyártásvezetöje és társproducere voltam. Ahhoz, hogy egyáltalán szó lehessen arról, hogy ez a film Németországban foroghasson számos itteni munkaeröre volt szükség. Kivétel nélkül valamennyien kevés, kevesebb, söt semilyen fizetség ellenében végeztük a napi 18 órás munkánkat. Hogy ezt elvállaltuk, annak nagy része volt Söth Sándor megnyerö képességének. A német stábból mindenki ugynevezett „Rückstellungsvertrág“-ot írt alá. Ez számunkra annyit jelentett- csak akkor kapjuk meg a fizetésünket, ha a német piacon elkel a film. Az egész németországi stáb rá volt tehát utalva a németországi forgalmazásra!! Figyelemmel és reménnyel kisértük a különbözö fesztiválokról érkezö híreket, melyek föleg Nagy András operatört illették elismeréssel. De ennek ellenére végül nekünk is tudomásul kellett vennünk a német filmpiac érdektelenségét és végül a film itteni eladhatatlanságát.

Kiváncsiságból azért ma is utánanéztem az interneten a filmnek, lássuk, mi újság. A német Googelbe beadtam a címet „Balra a Nap Nyugszik”. Ès Googel visszekérdezett: „Meinten Sie/Ùgy érti: Balra a Nap Nyuszika? Igen, balra a nap nyuszika. Ès nyugaton a helyzet sajnos továbbra is változatlan.
csabai julia
berlin,22.09.2004
2004. szeptember 20. hétfő, 18:05#2| torolt felhasznalo
Megkeresésünkre Fésős András hivatalosan is visszavonta alábbi inkriminált állítását: „Sajnos Sőth Sándor, a film producere nem volt túl tisztességes a koprodukciós pénzek tekintetében és emiatt a németországi forgalmazás sem jött össze.”,
és a következő helyreigazítással kívánta módosítani:
"Sőth Sándor, a film német koproducere pontosan tudja, miért nem sikerült a film németországi forgalmazását összehozni."

üdv,
filmhu
 
Előzmény: torolt felhasznalo #1
 
2004. szeptember 20. hétfő, 17:52#1| torolt felhasznalo
A Balra a Nap nyugszik című filmnek Durst György a producere. Ő az egyetlen személy, aki felelős formában nyilatkozhat bármilyen „koprodukciós pénzek elköltéséről”.
Hogy miért nem forgalmazták Fésős filmjét Németországban, arról pedig a német forgalmazókat kellene megkérdezni.

Én megértem Fésős filmjének sikertelensége végetti keserűségét, őszintén sajnálom, ha a jelenlegi filmtervéhez is ilyen nehezen talál koproducereket. De ez még mindig nem jogosíthatja fel arra, hogy személyiségi jogaimat durván megsértve, nyilvánosan, alantas módon rágalmazzon.

Tekintettel arra, hogy Fésős Balra a Nap Nyugszik ciímű filmterve iránt kezdettől fogva semmilyen német televiziós társaság sem tanúsított érdeklődést, Durst György, a film producere engem kért meg, hogy segítsek neki kapcsolataim révén lehetővé tenni a németországi forgatást, amit ő önerőből nem tudott volna megvalósítani. A „koprodukció” ebben az esetben a Berlini Filmfőiskola (DFFB) kollegiális segítségét, némi szponzori támogatást, de főként két tucat németországi stábtag befektetett munkáját jelentette.

Mi Fésősről azóta sem hallottunk semmit, tudtommal német stábjából soha sem keresett meg senkit, hogy megköszönje a javarészt ingyen végzett munkájukat.

Üdvözlettel

Sőth Sándor

Berlin, 2004 szeptember 20.

nka emblema 2012