sex hikaye

Észak-Amerikában is bemutatkozik A nagy füzet

Szász János filmje Torontóban

2013. szeptember 3. - filmhu
Észak-Amerikában is bemutatkozik A nagy füzet

Szász János A nagy füzet című filmje a rangos torontói nemzetközi filmfesztiválon látható először a tengerentúlon. A Karlovy Vary filmfesztivál fődíjával kitüntetett alkotás északamerikai premierjére Szász János jelenlétében kerül sor Torontóban - tudatta a Magyar Filmunió.

 

Szeptember 5-15. között vonultatja fel a nagyvilág filmművészetének kiváló újdonságait a torontói nemzetközi filmfesztivál, Észak-Amerika legfontosabb filmes fóruma. A nagyszabású kanadai seregszemle meghívta és műsorra tűzi Szász János A nagy füzet című filmjét. A júliusi Karlovy Vary filmfesztivál Kristály Glóbusz fődíjával kitüntett alkotás, amely Magyarország hivatalos nevezése az Oscar-díjra, Torontóban lesz látható először a tengerentúlon. Szász János személyesen jelen lesz A nagy füzet észak-amerikai premierjén szeptember 9-én.

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium), a magyar származású svájci írónő Agota Kristof negyven nyelven megjelent kultuszregényéből készült filmje, A nagy füzet (Le Grand Cahier) főszereplője egy tízéves ikerpár, Gyémánt László és András amatőrszínészek lenyűgöző alakításában. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.


Nézd meg a film előzetesét!

A Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával készült mozifilm illusztris nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel. A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ, Ópium), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel az új Szász-filmben. A nagymama szerepében a Jászai Mari díjas és Kossuth-díjas, Nemzet Színésze címmel kitüntetett Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr Christian Berger fényképezte, akinek kiváló munkásságát Michael Haneke rendezéseiből ismeri a közönség.

A Szász-film európai koprodukcióban készült a Hunnia Film Stúdió és a német Intuit Pictures gyártásában, az osztrák Amour Fou és a francia Dolce Vita Films részvételével az EU MEDIA Programja, az Eurimages és a kulturális államtitkárság támogatásával.

A hazai moziközönség szeptember 19-től a Budapest Film forgalmazásában láthatja Szász János új filmjét.


nka emblema 2012