sex hikaye

EuroMedia jelölést kapott Mátyássy Áron és Madarász Isti

Európai értéket képviselnek

2010. szeptember 1. - filmhu
EuroMedia jelölést kapott Mátyássy Áron és Madarász Isti

Négy magyar projekt: köztük az Átok című tévésorozatból készült film és a Budapest imázsfilm is jelölést kapott az Erasmus EuroMedia díjra. Októberben hétezer euró értékben osztanak majd díjakat.

Az EuroMedia díjra nevezetteknek különleges minőségi elvárásoknak kell megfelelniük: a döntnökök a pályamunkák értékelésében az európai témákat, azok elemzésénének mélységét, a kritikai attitűdöt, a megvalósítás minőségét (design, esztétika és művészi nyelv tekintetében) és oktatási értéket veszik figyelembe. Az EuroMedia díjat olyan alkotások kaphatják meg, amelyek "segítik az európai médiadiskurzust, az európai társadalmak fejlődésének minőségi vitáját nyújtják, egy olyan téma kapcsán, mint a bevándorlás, identitás, szolidarítás valamint oktatási értékük is van." - olvasható a szervezet honlapján.

Az 1995-ben alapított Erasmus EuroMedia díj az olyan különleges médiatermékeket kívánja díjazni, amelyek az európai társadalom és értékrendszer fejlődéséhez járulnak hozzá: a nevezéseket különböző értékek mentén vizsgálják, és az elfogadott nevezések mindegyike kitüntetést, ún. Seal of Approvalt kap, amelyet logó formájában használhat további megjelenésein, az október 15-i bécsi díjátadó ünnepségen pedig hétezer euró értékben osztanak majd díjakat.

Négy magyar jelölt is van idén, akik a legjobbak közé jutottak: nem szorosan filmes vonatkozású az ‘56-os intézet fotótára és a Kurt Lewin Alapítváy 1 perspektíva projektje. Két fiatal magyar filmes is versenyben van: a Madarász Isti rendezte Budapest imázsfilm, amelynek több mint egymillió nézője volt csak a youtube-on, hazánkat a szellemi újítások és találmányok tükrében mutatja be, könnyen emészthető formában köti Neumann Jánost, Jedlik Ányost, Szent-Györgyi Albertet, Irinyi Jánost vagy éppen Rubik Ernőt Budapesthez egy mindössze négyperces videóklipben.


A másik magyar érdekeltség a Fodor Gergely nevével fémjelzett Budapest Film Produkció gyártásában készült Átok című film, amely az azonos című, Filmszemle-díjas sorozat négy részéből lett összeállítva. A Mátyássy Áron rendezte sorozatban a családfő temetésére gyűlik össze a család: a magányos édesanya, a családi örökséget gondozni kívánó fiú, valamint az oldalán külföldi férjével hazatérő lány keresi a helyét a családban. A sorozat televíziós kategóriában fődíjat nyert a 41. Magyar Filmszemlén, és filmváltozat is készült belőle, amelyet a Helyzetek és gyakorlatok fesztivál keretében mutattak be a mozik.

A film előzetese


A sorozat négy része megtekinthető az MTV Videótárban


A magyar jelöltek teljes listája:
Az 56-os intézet fotó adatbázisa (interaktív weboldal)
A Budapest Business Region által készített Get Engaged című imázsfilm, amelyet Madarász István rendezett
Átok - a Budapest Film produkció gyártásában készült film
1 perspektíva nem elég - a Kurt Lewin Alapítvány esélyegyenlőségi projektje

nka emblema 2012